Vučić cere Federației Ruse să înceteze să mai recruteze sârbi pentru a lupta alături de trupele Wagner în Ucraina
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Președintele Aleksandar Vučić cere Federației Ruse să nu mai recruteze cetățeni sârbi pentru a lupta alături de mercenarii Wagner în Ucraina.

Aleksandar Vučić, președintele Serbiei, a cerut Federației Ruse să înceteze să mai recruteze cetățeni sârbi pentru a lupta în războiul din Ucraina alături de trupele Wagner, conform The Guardian.

Acesta a criticat site-urile web și grupurile de socializare din Rusia pentru că au făcut publicitate reclamelor în limba sârbă în care grupul de mercenari privat rus face apel la voluntari să li se alăture pe front.

„De ce tu, de la Wagner, suni pe oricine din Serbia când știi că este împotriva reglementărilor noastre?“, a spus Vučić, într-o emisiune, citat de Reuters.

CITEȘTE ȘI     -     O nouă etapă a conflictului din Kosovo. Misiunea NATO a refuzat cererea Serbiei de a desfăşura trupe

Sârbii au luptat alături de ruși încă din 2014

Voluntari sârbi au luat parte la lupte alături de forțele pro-ruse în Ucraina în 2014 și 2015. Legea sârbă interzice cetățenilor săi să participe la conflicte din străinătate și mai multe persoane au fost condamnate pentru acest lucru.

Vučić a negat informațiile conform cărora Grupul Wagner ar fi avut o prezență în Serbia, unde organizațiile pro-Kremlin și ultranaționaliste au susținut invadarea Ucrainei.

Serbia este candidată la UE, principalul său partener comercial și investitor, dar este și aliatul tradițional al Rusiei, deoarece cele două țări au aceleași origini slave, credință creștină ortodoxă, iar limbile sunt  similare.

Deși a condamnat în mod repetat invazia Rusiei la ONU și la câteva alte forumuri internaționale, Belgradul a refuzat să impună sancțiuni Moscovei.

CITEȘTE ȘI     -    Mărturia lui Medvedev care a cerut azil politic în Norvegia: ”Am devenit carne de tun, oricine a refuzat să lupte a fost ucis”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel