Data publicării:

Vremea se răcește drastic. Ce temperaturi va aduce Ciclonul Ashley

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Vremea
WhatsApp
FOTO: Freepik @annebel146
FOTO: Freepik @annebel146
O schimbare dramatică a vremii este așteptată începând cu ziua de duminică, odată cu formarea unui ciclon în bazinul Mării Mediterane. 

Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), temperaturile vor scădea drastic, de la maximele de 33-34 de grade înregistrate în ultimele zile, la valori mult mai scăzute, de aproximativ 15 grade Celsius. Ciclonul, denumit Ashley, va aduce cu el nu doar răcire, ci și ploi torențiale și vânturi puternice, provocând instabilitate atmosferică în întreaga țară.

Septembrie 2024 aduce o vreme a extremelor, cu fluctuații majore de temperatură. Dacă până sâmbătă vom continua să avem temperaturi mult peste media normală, atingând chiar și 34 de grade Celsius, duminică va marca o schimbare bruscă și semnificativă.

„Ne așteptăm la o răcire severă începând de duminică. Vremea va deveni instabilă, cu ploi torențiale și intensificări ale vântului ce pot lua forma unor vijelii. Aceste fenomene se vor manifesta pe arii extinse în majoritatea regiunilor țării, iar în noaptea de duminică spre luni vor fi precipitații semnificative, în special în sud și sud-est”, a explicat Elena Mateescu, directorul ANM, într-o declarație pentru Agerpres.

Elena Mateescu a detaliat că această schimbare bruscă este cauzată de formarea ciclonului Ashley în Marea Mediterană, o regiune care în această perioadă este deosebit de caldă. Aceasta a explicat mecanismul din spatele intensificării fenomenelor meteorologice extreme.

„Ciclonii se formează și se intensifică atunci când o masă de aer rece pătrunde într-o zonă cu aer foarte cald. În cazul nostru, diferențele de temperatură sunt considerabile, ceea ce amplifică intensitatea fenomenelor meteorologice. În plus, umiditatea provenită din bazinul vestic al Mării Negre contribuie la dezvoltarea și dinamica acestui ciclon, în special pentru regiunile din sud-estul țării”, a explicat Mateescu.

Astfel, România se va confrunta cu o scădere rapidă a temperaturilor, de la 33-34 de grade la aproximativ 15 grade în regiunile intracarpatice și 20-22 de grade în sud-est.

Episodul de vreme rece, provocat de ciclonul Ashley, nu va dura însă mult. Directorul ANM a precizat că, începând cu mijlocul săptămânii viitoare, temperaturile vor începe să crească treptat, revenind la valorile normale pentru această perioadă a anului.

„Luni, 30 septembrie, vom avea în continuare o vreme rece, însă de la mijlocul săptămânii, valorile termice vor reveni la normal, ajungând la 22-23 de grade Celsius, valori obișnuite pentru această perioadă a anului”, a adăugat Mateescu.

România se pregătește astfel pentru un nou episod de vreme extremă, cu fluctuații termice majore și fenomene atmosferice intense, caracteristice sezonului de toamnă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel