Data actualizării:
Data publicării:

Vremea pe o lună: Se răcește brusc și plouă abundent în următoarea săptămână, apoi vom avea două săptămâni cu temperaturi ridicate

Autor: Irina Constantin | Categorie: Vremea
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @teksomolika
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @teksomolika
Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza meteo pe o lună. 

În următoarea săptămână, temperaturile vor scădea brusc și va ploua excedentar, ca după 7 octombrie să avem temperaturi mai ridicate decât normalul perioadei, vreme de două săptămâni. În ultima săptămână de octombrie, vom intra pe un plan normal perioadei, cu temperaturi și precipitații în limitele normelor anuale. 

Vremea 30 septembrie - 7 octombrie

Valorile termice vor fi ușor mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile vestice și nord-vestice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.

Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile sudice, estice și local în cele centrale, dar și ușor deficitare în cele vestice și nord- vestice.

Vremea 7 - 14 octombrie

Temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării.

Vremea 14 - 21 octombrie

Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile.

Regimul pluviometric va fi ușor excedentar în regiunile sud-vestice, centrale și nord-estice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă.

Vremea 21 - 28 octombrie

Mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Cantitățile de precipitații se vor situa în jurul celor normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

Un ciclon lovește România în acest weekend

Elena Mateescu, director ANM, a venit cu detalii de ultimă oră despre ciclonul Ashley care va lovi România: 

"Într-adevăr, datele de azi, actualizate, de la Centrul European de Prognoză Meteo pe Termen Mediu mențin scenariul pentru cantități mai mari de apă și vorbim aici de valori pe 24-48 de ore de 60-80, posibil chiar 100 de litri pe metru pătrat, cu precădere începând de sâmbătă, parcursul nopții de sâmbătă spre duminică se arată în partea de vest, nord-vest, sud-vest a țării, apoi în ziua de duminică traversează de la vest către est, zona de sud și centru, posibil chiar și cu efecte în partea de sud-est a țării, având în vedere probabilitatea ca să fie alimentat din bazinul vestic al Mării Negre.

Diferențele foarte mari de temperatură, de la 33 de grade la doar 15 grade, de pildă, în regiunile intracarpatice cel mult 20-22 de grade în partea de sud-est a țării va face ca aceste fenomene și intensificări ale vântului, posibil local vijelii și cantități de apă pe secvențe scurte de timp sau prin acumulare însemnate, să fie de o intensitate destul de semnificativă.

Mâine dimineață, cum am spus-o și în toate intervențiile anterioare, decidem aria de cod. Cu siguranță vom avea un Cod Portocaliu extins, având în vedere regiunile anticipate privind cantități de 60-80 de litri pe metru pătrat și acolo unde datele de ultimă oră vor indica probabilitate foarte mare de a avea depăși pragul critic de 80-100 de litri pe metru pătrat, să avem și o avertizare generală de Cod Roșu sau să actualizăm această avertizare generală de Cod Portocaliu cu avertizări meteorologice de tip nowcasting de Cod Roșu, pe frecvențe scurte de timp, când dinamica fenomenelor este în creștere". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel