Vremea o ia razna. În unele țări oamenii fac plajă, în altele, mor înghețați
Data publicării:
Autor: Covrig Roxana
WhatsApp
Earth_jet_stream
Earth_jet_stream

De la frigul mortal din Rusia, inundațiile din Marea Britanie și condițiile tămăduitoare pe care le au locuitorii din sud-vestul Franței, care scotocesc după costumul de baie, vremea a luat-o razna în zilele de dinainte și după Crăciun.

În Moscova, temperatura a scăzut la minus 25 de grade Celsius- neobișnuit de rece într-o țară în care astfel de temperaturi ajung, în mod normal, în ianuarie-februarie. Frigul a luat 90 de vieți în Rusia, de la mijlocul lunii decembrie, și 83 în Ucraina. Alte 57 de persoane au murit din cauza frigului, în Polonia, săptămâna aceasta. Oficialii spun că este cea mai severă iarnă din ultimii 70 de ani. De aceeași părere este și Regis Crepet, meteorolog la Meteo Consult. În timp de fostul bloc estic este paralizat fiorii înghețului, iar Marea Britanie se luptă cu inundațiile grave cauzate de ploile abundente, turiștii și locuitorii din sudul Franței și din Italia au scos pantalonii scurți și costumele de baie și se bucură de temperaturi neașteptate de plajă. Într-un oraș din sudul Franței, Biarritz, temperaturile au urcat duminică până la 24,3 grade Celsius, fiind cu 12 grade mai cald decât media sezonieră. "Acestea sunt temperaturi remarcabile, pe care nu le vedem în fiecare an", a spus meteorologul francez Patrick Galois. În Catania, aflată pe coasta de est a Italiei, temperaturile de plajă din ziua de Crăciun au urcat până la 22 de grade, iar în Austria la 1000 de metri altitudine, pe 24 decembrie, erau 17,7 grade.

Jim Palmer, profesor de fizică climatică la Universitatea Oxford,  a declarat, pentru AFP, că extremele meteorologice sunt explicate de "jeturile de apă" ale emisferei nordice, care, sub forma unei panglici de aer se  împrăștie cu viteză în jurul planetei, ajungând până-n atmosferă. "Cursul de apă este ca o coardă lungă", a spus Palmer. Ondulațiile sale sunt diferite de la an la an, iar anul acesta este deosebit de ondulată, trăgând aer rece în Rusia și trimițând aer cald la sud, peste Franța și vecinii săi. Palmer a mai declarat că nu se știe dacă configurația neobișnuită a jetului de apă este rezultatul schimbărilor climatice. Chiar dacă nu există suficiente dovezi care să susțină acest lucru, nu sunt suficiente nici cele care infirmă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel