Urmărește emisiunea live
Vremea în iulie. Ce urmează după cea mai călduroasă lună iunie din istoria măsurătorilor meteorologice. Elena Mateescu, ANM: În fiecare săptămână până pe 22 iulie!
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Elena Mateescu, directorul ANM, a spus cum va fi vremea în ultima săptămână din iunie, dar și în luna iulie.

Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a venit cu informații actualizate despre vreme.

"Rămânem în continuare până mâine dimineață la ora 08:00 sub incidența avertizării meteorologice de Cod Galben. Ea vizează zonele din partea de vest, centru și nord a țării, acolo unde fenomenele de instabilitate vor mai fi prezente și este posibil să mai consemnăm rafale de 50-70 de kilometri pe oră și averse care să cumuleze pe frecvențe foarte scurte de timp 20-30 de litri pe metru pătrat.

Am avut în vigoare astăzi și două avertizări meteorologice de Cod Roșu pentru localități din județul Sibiu și Bacău, acolo unde grindina a fost de medie și mare dimensiune, vijeliile au înregistrat viteze la rafală de peste 90 de kilometri pe oră, iar aversele au cumulat pe secvențe foarte scurte de timp 30-40 de litri pe metru pătrat.

Mâine rămâne în vigoare și avertizarea meteorologică de Cod Portocaliu pentru cele 7 județe și Municipiul București, vizează în continuare valul de căldură, canicula și disconfortul termic accentuat, cu 35-37 de grade Celsius și Codul Galben pentru 12 județe din partea de sud și de sud-vest, ne mai așteptăm și în aceste județe la valori de 31-34 de grade Celsius.

Cea mai călduroasă lună iunie din istoria măsurătorilor meteorologice

De marți, temperaturile mai scad ușor comparativ cu ceea ce am înregistrat în această săptămână fiind săptămâna cea mai lungă din perspectiva numărului de zile consecutive cu temperaturi ce au caracterizat o vreme deosebit de caldă, un val de căldură persistent și deosebit de intens. Mâine vom avea 34-35 de grade în sud-vest, marți de asemenea în zona de sud a țării, însă finalul săptămânii va aduce din nou, mai ales ultima zi a primei luni din vara 2024 valori de 36-37 în zona de sud a țării și primele zile din iulie, atât cât putem să evaluăm la acest moment, valori de 37-38 în partea de sud și vest a țării.

Încheiem o lună iunie 2024 ca fiind cea mai călduroasă lună din istoria măsurătorilor meteorologice, la acest moment 3 grade abatere termică pozitivă, depășim recordul înregistrat în 2019 cu 2,5 grade Celsius și cu siguranță ceea ce urmează pe parcursul acestei săptămâni până duminică va face ca această lună să rămână în acest top, din păcate, confirmând seria recordurilor înregistrate de la începutul anului 2024 și până în prezent, în contextul în care vorbim de schimbări climatice evidente", a spus Elena Mateescu la Antena 3 CNN.

Vremea în iulie

Totodată, Elena Mateescu a spus și cum va fi vremea în iulie, numită luna lui Cuptor.

"Debutul lunii lui Cuptor ar putea începe din nou cu valori de temperaturi de 37-38 de grade peste pragul unei zile de caniculă și datele arată o probabilitate foarte ridicată ca în fiecare săptămână, cel puțin până în jurul datei de 22 iulie să consemnăm în medie temperaturi peste normal, mai ales în partea de sud, sud-est și est a țării", a mai spus Elena Mateescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel