Vremea, anormal de caldă  în prima săptămână din 2021
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Ninsorile se lasă așteptate
Ninsorile se lasă așteptate
În prima săptămână din 2021 vom avea valori termice care vor urca luni până la 16 grade Celsius în sud-estul ţării, în timp ce în Bucureşti se vor atinge 14 grade.

Sâmbătă, vremea se va menţine mai caldã decât în mod obişnuit în prima decadã a lunii ianuarie, astfel cã temperaturile maxime se vor încadra între 4 şi 13 grade, cu cele mai mici valori în estul Transilvaniei, iar minimele vor fi de la -5…-4 grade în depresiunile din nord-vest şi centru pânã la 8…9 grade pe litoral.

Pe parcursul zilei, cerul va fi variabil la senin, cu nori de plafon jos şi ceaţã pe arii restrânse în primele ore în Oltenia, Muntenia, Moldova şi izolat în Transilvania şi Dobrogea. Noaptea, în regiunile din sudul şi din estul ţãrii, precum şi în zonele montane aferente, aria de nebulozitate se va extinde, ceaţa se va semnala local şi pe alocuri vor fi ploi slabe sau burniţã. Vântul se va intensifica treptat la munte, în special în Carpaţii Meridionali, unde rafalele vor depãşi 80…90 km/h şi în sudul Banatului, cu viteze de 55…65 km/h, iar în celelalte zone va sufla slab şi moderat, izolat cu uşoare intensificãri.

În Bucureşti, sâmbătă, vremea va fi deosebit de caldã pentru începutul lunii ianuarie, cu valori termice nocturne mult mai ridicate decât în intervalul precedent. Cerul va fi mai mult senin, însã în primele ore ale dimineţii şi cu precãdere noaptea va fi nebulozitate joasã şi se va forma ceaţã, asociate spre sfârşitul intervalului cu burniţã. Vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura maximã va fi de 11…12 grade, iar cea minimã de 4…5 grade.

Duminică, vremea va fi în continuare mult mai caldã decât în mod obişnuit la începutul lunii ianuarie; temperaturile maxime se vor încadra între 5 şi 14 grade, iar cele minime, mai ridicate decât în nopţile precedente, vor fi cuprinse între 1 şi 9 grade. Cerul va avea înnorãri mai persistente în sud-vest, în est şi în zonele deluroase din sud, unde ploile vor fi frecvente şi local moderate cantitativ. În restul teritoriului cerul va fi temporar noros şi local va ploua în general slab. La munte vor fi precipitaţii mixte, iar în prima parte a intervalului, la peste 1700 m, vor predomina ninsorile; mai ales în masivele sudice şi sud-vestice se vor cumula cantitãţi de apã mai însemnate.

Vântul va sufla tare la începutul zilei în zona montanã înaltã, în special în Carpaţii Meridionali, unde rafalele vor depãşi 80…90 km/h, viscolind şi spulberând zãpada; în restul teritoriului vântul va fi slab şi moderat, cu intensificãri în sudul Banatului şi izolat şi trecãtor în celelalte regiuni. Dimineaţa şi noaptea, în zonele joase de relief din est, sud şi centru, local se va forma ceaţã.

La Bucureşti, duminică vremea va fi cu mult mai caldã decât în mod obişnuit la aceastã datã. Cerul va avea înnorãri şi temporar va ploua slab, iar vântul va sufla în general moderat. Temperatura maximã va fi de 11…12 grade, iar cea minimã de 6…7 grade. Dimineaţa vor fi condiţii de ceaţã.

Luni, în ţară, vremea va continua sã fie deosebit de caldã pentru aceastã perioadã a anului, cu valori termice în creştere faţã de zilele precedente, dar aria de nebulozitate şi ploi va cuprinde treptat, dinspre sud-vest, toate regiunile. Ploile vor fi în general moderate cantitativ, iar în dealurile sudice se vor cumula local peste 30…40 l/mp. În a doua parte a nopţii, în nordul Moldovei şi în estul Transilvaniei, trecãtor se va semnala lapoviţã. În zona montanã, la început vor fi precipitaţii mixte, apoi vor predomina ninsorile, mai consistente în Carpaţii Meridionali şi de Curburã, unde şi vântul se va intensifica, cu rafale de peste 80…90 km/h pe creste, unde va fi viscol.

Intensificãri ale vântului vor fi în a doua parte a intervalului şi în restul masivelor montane, cu 60…75 km/h şi local – cu viteze mai mici- şi în sudul, centrul şi estul ţãrii. Temperaturile maxime se vor încadra între 6 şi 16 grade, cu cele mai ridicate valori în sud-est, iar cele minime vor fi cuprinse între 2 şi 8 grade. Dimineaţa, pe arii restrânse va fi ceaţã.

Şi la Bucureşti, luni, vremea se va menţine deosebit de caldã pentru aceastã perioadã din an. Cerul va fi mai mult noros şi va ploua moderat cantitativ, mai ales seara şi noaptea. Vântul va sufla moderat, cu uşoare intensificãri. Temperatura maximã se va situa în jurul a 14 grade, iar cea minimã va fi de 6…7 grade. În orele dimineţii vor fi condiţii de ceaţã.

Marţi, în ţară vremea va fi în general închisã pe parcursul zilei, iar valorile termice, deşi în scãdere faţã de intervalul precedent în toatã ţara, se vor menţine peste mediile multianuale ale perioadei. Ziua cerul va fi noros, iar precipitaţiile se vor semnala pe arii extinse şi în general moderate cantitativ, în cea mai mare parte a ţãrii, exceptând sudul Olteniei şi al Munteniei, unde înnorãrile vor fi temporare şi local vor fi ploi slabe, cu precãdere în primele ore. În zona montanã înaltã vor predomina ninsorile, iar în cele submontane şi depresionare din nord şi nord-est vor fi posibile precipitaţii mixte. Izolat se va depune polei. Noaptea aria de nebulozitate şi precipitaţii va fi în restrângere spre regiunile nord-estice, în celelalte zone cerul se va degaja şi pe spaţii mici se va forma ceaţã. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri la munte şi temporar în restul teritoriului. Temperaturile maxime se vor încadra între 4 şi 13 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -3 şi 6 grade.

La Bucureşti, marţi, vremea se va menţine mai caldã decât în mod obişnuit pentru aceastã perioadã din an, deşi valorile termice vor fi în scãdere uşoarã faţã de intervalul precedent. Cerul va fi variabil, cu înnorãri şi trecãtor ploaie slabã în prima parte a zilei. Vântul va sufla moderat, cu uşoare intensificãri. Temperatura maximã va fi de 11…12 grade, iar cea minimã de 1…2 grade. Noaptea vor fi condiţii de ceaţã.

De miercuri până sâmbătă, deşi în scãdere treptatã, valorile de temperaturã se vor situa peste mediile multianuale specifice primei decade a lunii ianuarie, în majoritatea zonelor. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicatã în a doua parte a intervalului, după cum transmite ANM.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel