Vremea a ţinut cu noi! Consumul de gaze a scăzut cu 22% datorită temperaturilor din octombrie
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Europa şi-a redus semnificativ consumul de gaz natural în luna octombrie, în condiţiile în care gospodăriile nu au pornit instalaţiile de încălzire graţie temperaturilor peste medie, ceea ce constituie o veste bună pentru piaţă înainte de venirea iernii.

Consumul de gaze naturale al Europei de Vest a scăzut cu 22% în octombrie, față de octombrie anul trecut. Consumatorii nu și-au mai încălzit locuințele, datorită temperaturilor, iar micii industriași și-au redus activitatea, scrie Biziday.

Potrivit platformei de analiză a pieţei, EnergyScan, cererea de gaze naturale a Europei de Vest a fost cu 22% mai mică în octombrie. Cererea consumatorilor rezidențiali, comerciali și a micilor consumatori industriali a scăzut cu 33%, iar cea a marilor consumatori industriali cu 27%.

Guvernele din regiune şi-au îndemnat consumatorii să îşi reducă consumul de gaze, după ce diminuarea livrărilor din Rusia a provocat temeri referitoare la o raţionalizare atunci când temperaturile vor scădea. Însă toamna blândă a ajutat la conservarea gazelor, chiar dacă termocentralele care produc electricitate continuă să consume mari cantităţi de combustibil.

Pe lângă temperaturile mai mari, în comparație cu cele obișnuite pentru mijlocul toamnei, la economia de gaze naturale a contribuit și creșterea prețurilor. Astfel, micii producători industriali au decis să-și restrângă operațiunile pentru a trece cu bine sezonul rece.

Schimbări în termometru, schimbări în comportamentul financiar

Această măsură, dublată de creșterea importurilor de gaze naturale lichefiate și umplerea depozitelor, a dus la diminuarea îngrijorărilor legate de o posibilă raționalizare a consumului, scrie sursa citată. „Apar semne ale unei modificări de comportament cu privire la utilizarea instalaţiilor de încălzire”, spune Julien Hoarau, director de analize la EnergyScan. Aceasta a ajutat la exercitarea „unor presiuni semnificative de scădere a preţurilor spot la gaze în Europa şi a consolidat capacitatea continentului de a echilibra sistemul la iarnă”, a adăugat Julien Hoarau, potrivit sursei citate.

Chiar dacă preţurile de referinţă la gaze în Europa sunt de peste trei ori mai mari faţă de media multianuală, ele au scăzut totuşi cu peste 60% faţă de vârful atins în luna august. Datele EnergyScan mai arată că cererea de gaze din partea utilizatorilor rezidenţiali, a mediului de business şi a micilor utilizatori industriali a scăzut cu 33% în luna octombrie, iar cererea de gaze a marilor consumatori industriali a scăzut cu 27%.

Cererea puternică de gaze venită din partea sectorului producţiei de electricitate a mai redus din declinul total, în condiţiile în care numărul mare de reactoare nucleare din Franţa la care se efectuează lucrări de mentenanţă precum şi producţia scăzută de energie hidro în alte regiuni a forţat ţările să folosească mai multe gaze naturale pentru a produce electricitate.

În mod inevitabil, însă, temperaturile scăzute vor îngreuna reducerea consumului de gaze în timp ce măsurile care vizează plafonarea preţurilor adoptate în unele ţări, precum Spania, ar putea diminua stimulentele pentru a face economii la gaze. "Repornirea unor capacităţi industriale nefolosite în Europa ar pune de asemenea presiuni asupra livrărilor chiar dacă îmbunătăţirea producţiei de energie nucleară în Franţa în 2023 şi mai multe precipitaţii ar putea reduce utilizarea gazelor naturale pentru producţia de electricitate", a mai spus Hoarau.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel