Vremea 24-30 iunie. Diana Giurgiu (ANM): Temperaturi de 35-37 de grade Celsius, indicele ITU, peste ”pragul critic”
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: Freepik @user5356353
FOTO: Freepik @user5356353
Diana Giurgiu, meteorolog de serviciu la Administrația Națională de Meteorologie (ANM), a spus cum va fi vremea în perioada următoare.

”Pe parcursul acestei zile se menține mesajul emis de Administrația Națională de Meteorologie, privind partea de val de căldură, intens și persistent.

Acesta a fost intens, însă astăzi este în diminuare și în restrângere către partea de sus a teritoriului. Mai avem în vigoare doar pe parcursul acestei zile Codul portocaliu pentru jumătatea sudică a Olteniei și a Munteniei, unde așteptăm temperaturi de 35-37 de grade Celsius și nopți tropicale, deci temperatura pe parcursul nopții nu coboară sub 20 de grade.

Avem și un Cod galben, tot pentru regiunile sudice, iar pe parcursul acestei zile unde așteptăm temperaturi maxime de 33-35 de grade. Iar pentru ziua de mâine,  să ne legăm cumva de acest val de căldură, care continuă pentru partea de sud a teritoriului, unde așteptăm temperaturi de 33-35 de grade, bine-înțeles cu disconfort termic ridicat și un indicele temperatură-umezeală ITU care va depăși pragul de 80 de unități. 

Și pe parcursul acestei zile, cum am avut și în ultimele zile, pe lângă partea de val de căldură avem și fenomene specifice instabilității atmosferice. Astăzi avem un Cod galben în vigoare, pentru aceste manifestări, pentru zona Transilvaniei, cea mai mare parte a Transilvaniei, local pentru zona montană, unde așteptăm averse torențiale, intensificări de scurtă durată a vântului, la rafală de 50... 70 km/h, descărcări electrice și pe arii restrânse vijelii și grindină. Cu precizarea că astăzi, nu doar în cea mai mare parte a Transilvaniei și local la munte așteptăm manifestări de instabilitate atmosferică, pe arii restrânse și în restul teritoriului”, a declarat meteorologul de serviciu, Diana Giurgiu, la Antena 3 CNN.

Cum va fi vremea în acestă săptămână

”Dacă este să vorbim ca o tendință a ceea ce urmează în zilele viitoare, din punct de vedere termic, după cum se observă prin mesajele pe care le emite ANM-ul, acest val de căldură care persistă de foarte multe zile, s-a rstrâns în partea de sud a teritoriului și s-a diminuat în intensitate.

Din punct de vedere termic, în zilele următoare, cu mici oscilații de la o zi la alta și de la o regiune la alta, vom avea valori care vor mai atinge izolat 35 de grade, mai mult prin partea de vest și sud a teritoriului, astfel încât valul de căldură diminuează în intensitate, iar o  nouă încălzire a vremii este estimată către sfârșitul săptămânii, când așteptăm mai multe valori de 35-36 de grade tot mai mult prin partea de vest și de sud a teritoriului.

Dacă este să vorbim despre manifestările de instabilitate, acestea vor continua și zilele viitoare, mai mult în zona montană și sub-montană, dar și prin jumătatea de vest a teritoriului, în regiunile vestice și mai puțin în partea de est, urmând ca și manifestările de instabile să se restrângă către weekend, iar acestea să își facă apariția mai mult către zona montană și sub-montană și izolat în restul teritoriului.”, a mai spus meteorologul.

Citește și: Unde merg românii când e cod roșu de caniculă. Val Vâlcu: Nu e deloc confortabil. De ce te-ai chinui? / video

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel