Vremea august - septembrie. Alina Șerban, meterolog: Vom avea 15-17 grade. Variaţii termice de la o zi la alta
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Alina Șerban, meteorolog, a oferit noi informații despre starea vremii în următoarea perioadă, dar și la început de septembrie.

"Vorbim de un front atmosferic rece, de această dată - de altfel, ca de fiecare dată, el este principalul vinovat pentru astfel de fenomene -, instabilitate atmosferică accentuată pe parcursul zilei de astăzi în centru, în vest, în zonele montane. Și mâine se păstrează cam aceleași zone cu instabilitate atmosferică pentru că acest front atmosferic este oarecum staţionar, determină astfel de evenimente care pot deveni mai intense pentru anumite zone, cum sunt acum în partea de nord a Moldovei.

Când va ploua și-n București

Grindină în strat, de această dată, nu de mari dimensiuni, cantităţi importante de apă - peste 30-40, chiar 50 de litri pe metrul pătrat şi vorbim de cantităţi ce se înregistrează în mod deosebit în intervale scurte de timp -, intensificări ale vântului. Astfel de fenomene, repet, astăzi şi mâine, în sud-vestul, în centrul, în nord-estul teritoriului, iar mâine seară, în deplasare uşoară, le vom regăsi în partea de sud, de centru şi de est, dar foarte probabil şi în zona Capitalei. Astăzi, este o zi de vârf pentru partea de nord a Moldovei, pentru zona de nord a Carpaţilor Orientali.

Mâine, ar fi de vârf, am putea spune, pentru celelalte judeţe unde va fi activ acest front atmosferic prin partea de sud, de sud-est, de est şi cu zona Carpaţilor de Curbură. Acest front atmosferic rece mai determină, în aceeaşi măsură, şi o scădere a valorilor termice resimţită în momentul acesta în vest, în nord, în centru pentru că ieri am avut vreme călduroasă - peste 30 de grade -, chiar caniculară - 35-37 de grade în sud-vestul ţării.

Răcire bruscă, de 10 grade de la o zi la alta

Astăzi, s-a răcit în vest, în nord şi în centru. Diferenţa este şi de peste zece grade, de la o zi la cealaltă. Dacă ieri am avut maxima de 34-35 de grade în regiunile vestice, astăzi am avut cel mult 24-25 de grade. Şi răcirea pentru zonele respective va continua şi mâine, în jumătatea vestică în mod deosebit. Mâine ne aşteptăm să fie mai rece tot în zona Moldovei - undeva la 15-17 grade. În sud şi în sud-vest se păstrează cald.

Joi, va fi o vreme răcoroasă în toată ţara, chiar rece în jumătatea nordică. Se răceşte şi în sudul ţării unde, mâine, vor mai fi peste 30 de grade. Vor fi variaţii termice, de la o zi la cealaltă, pentru că avem cumva o zonă de graniţă a două mase de aer. O masă cu proprietăţi polare, o masă de aer rece venită dinspre nordul continentului şi o masă cu proprietăți tropicale venită din zona de sud a continentului. Vor fi cumva active în zona ţării noastre - cea cu proprietăţi tropicale în partea sudică şi cealaltă în partea nordică, astfel încât ţara va fi împărţită în două.

Vremea pe litoral

Pe litoral putem merge toată săptămâna, inclusiv în weekend, chiar dacă vor apărea ploi şi pe litoral. Vor fi de scurtă durată. Vor fi ploi de vară, de instabilitate atmosferică, dar nu vor dura foarte mult. Temperaturile sunt plăcute - 26-28 de grade în aer şi 24-25 de grade în apa mării.

Vremea în septembrie

Conform scenariilor pe care le avem în acest moment, începutul de septembrie va fi cu vreme caldă, poate chiar caniculară. Se pare că această masă de aer tropical va fi extinsă în zona ţării noastre şi va determina temperaturi din ce în ce mai ridicate", a spus Alina Șerban, la Antena 3. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel