Urmărește emisiunea live
Vremea 13 decembrie - 9 ianuarie. Elena Mateescu: Când va fi mai cald decât în mod obișnuit
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Foto Crişan Andreescu
Foto Crişan Andreescu
Elena Mateescu, directorul general ANM, a spus cum va fi vremea în perioada următoare.

„Într-adevăr, luni a fost o zi foarte rece, cu temperaturi sub pragul gerului, având în vedere minimele sub -10 grade. De altfel, la ora 08:00, înregistrăm, la Vârful Omu, cea mai coborâtă temperatură, -20 de grade Celsius, în restul masivelor montane, de asemenea, -15 şi -17 grade Celsius. Și în zonele mai joase de relief temperaturile sunt negative, inclusiv în Capitală, valoarea fiind de -2 grade. Doar în zona litoralului și în partea de sud-est a Moldovei avem, la acest moment, valori pozitive de 1 până la 3 grade Celsius”, a spus, marți dimineață, Elena Mateescu, directorul general ANM.

„Vremea va continua să se răcească atât pe parcursul zilei de azi, cât și pe parcursul nopții de marți spre miercuri, pentru că vorbim despre valori termice care se pot situa sub ceea ce ar fi normal pentru această perioadă din calendar, iar la nivelul maximelor vorbim despre valori de -4 până la cel mult 5-6 grade. Referitor la temperaturile minime, în zonele depresionare din estul Transilvaniei, mâine dimineață se vor înregistra valori sub -10 şi -15 grade, ajungând, în zona litoralului la cel mult -1 grad”, a spus Elena Mateescu, adăugând ulterior: „Privind regimul de precipitaţii, este posibil ca în zona Carpaților Oriental să mai ningă slab. Nu în ultimul rând, să vorbim și despre precipitații mixte în partea de sud-est a țării, iar vântul să prezinte intensificări în zona montană înaltă și în sudul Banatului.”

Elena Mateescu: „Această săptămână va fi mai caldă decât în mod obișnuit, în special în jumătatea estică a țării”

De asemenea, cu privire la temperaturile din Bucureşti şi la şansele de a ninge în următoarele zile, meteorologii spun că, săptămâna aceasta, vremea va deveni mai caldă. „Este prematur să ne pronunțăm, cel puțin așa cum arată actualizarea estimărilor din această dimineață, pentru intervalul 12 decembrie - 9 ianuarie, care evidențiază faptul că această săptămână va fi mai caldă decât în mod obișnuit, în special în jumătatea estică a țării”, a zis Elena Mateescu.

„De asemenea, tendința unui regim de temperaturi mai ridicat decât în mod obișnuit se menține și în săptămâna 19-26 decembrie, fiind vorba despre valori de temperaturi și abateri termice pozitive, în special în regiunile centrale și mai ales în zonele montane. Nu în ultimul rând, chiar și în săptămâna 26 decembrie - 2 ianuarie, tendința mediilor valorilor de temperaturi vor fi, în majoritatea regiunilor, ușor peste cele specifice pentru această săptămână”, a precizat Elena Mateescu.

„Importante sunt, de asemenea, şi abaterile termice, cele mai mari fiind de așteptat în zonele intracarpatice, ceea ce poate însemna că temperaturile mai calde vor aduce, cu siguranță, o probabilitate mai ridicată să înregistrăm precipitații predominant sub formă de ploaie", a conchis Elena Mateescu, director general ANM, în intervenția sa de la Antena CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel