Vreme 26 iulie - 9 august 2021. Elena Mateescu, cele mai așteptate anunțuri
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Elena Mateescu
Elena Mateescu
Elena Mateescu, director ANM, spune că vara anului 2021 este una a extremelor.

Ploile abundente au făcut ravagii în mai multe zone din țară. Elena Mateescu, spune că vara anului 2021 este o vară a extremelor și avertizează că ce a mai rămas din această vară va mai aduce astfel de perioade.

„Mențiunea „deosebit de accentuată” face referire la toate fenomenele asociate condițiilor de instabilitate atmosferică deosebit de accentuată, dar, în primul rând, cantitățile de apă acumulate pe secvențe scurte de timp. Nu în ultimul rând, fenomene de tipul vijeliilor, pentru că în urmă cu ceva timp a fost în vigoare pentru Galați avertizare de cod roșu ce viza intensificări de vânt la rafală de 100 km/h, izolat căderi de grindină și cantități de apă în limite de 40-50 l/mp pe secvențe de doar o oră. (...) În mai puțin de 24 de ore, ne apropiem sau chiar depășim media climatologică a unei luni iulie și trebuie să luăm în considerare că e a 2-a zi în care astfel de fenomene se întâmplă și dimineață vom actualiza avertizarea pentru zonele din centru, est, sud-est, cu siguranță codul galben pentru aceste zone va rămâne în vigoare”, a spus, la Digi 24, Elena Mateescu.

„Trebuie să luăm în considerare vara anului 2021 la nivelul întregului continent, o vară a extremelor meteo. Dacă țările scandinave s-au confruntat timp îndelungat cu valuri de căldură, România nu a făcut excepție. Ne amintim sfârșitul lunii iunie, apoi și în iulie și iată aceste alternanțe care ne aduc de la caniculă la fenomene de instabilitate atmosferică accentuată... cu cât diferențele de temperaturi sunt mai mari, cu atât violența fenomenelor specifice condițiilor de instabilitate este mai mare”, a spus Elena Mateescu.

„În sud-estul Europei vorbim de un transport de masă de aer rece, venit după o masă de aer foarte cald și care a adus sisteme noroase foarte bine organizate, cu ploi abundente, intensificări ale vântului. Aceste alternanțe rămân de interes, dacă luăm în considerare și estimarea pentru următoarele patru săptămâni. Săptămâna viitoare vorbim de o săptămână mai caldă decât în mod obișnuit, 26 iulie-2 august, cu tendință spre deficit a precipitațiilor toată săptămâna, după care săptămâna 2-9 august e posibil să consemnăm din nou o tendință spre excedent a cantității de precipitații. Ce a mai rămas din vară va mai aduce în atenție astfel de perioade”, a spus Elena Mateescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel