Vrei să ai o minte brici? Mănâncă nuci, peşte şi... supă de oase!
Include în dieta de zi cu zi aceste alimente ce te vor ajuta în stimularea memoriei şi pentru o mai bună funcţionare a creierului: sfeclă, peşte, fructe de pădure, nuci şi ulei de măsline.
Există anumite alimente care pot îmbunătăți puterea de concentrare, memoria, coordonarea și nivelurile cognitive, pentru a rămâne tot timpul în alertă.
Sfecla - reglează ritmul cardiac, asigurând furnizarea de substanțe nutritive direct la creier
Pește - cum ar fi somon, sardine și hering ce conțin cantități considerabile de omega-3 (importantă pentru menținerea sănătății celulelor creierului)
Fructe de pădure - rol protector la nivelul celulelor creierului
Nuci - Poate nu întâmplător au forma unui creier: nucile conțin proteine și grăsimi sănătoase, de tipul acidului alfa linoleic. Acesta susține atât buna funcționare a sistemului cardiovascular, cât și pe cea a creierului.
Ulei de măsline - alimente care promovează funcțiile creierului sunt cele cu grăsimi!
Supă de oase - Colagenul prezent în supa de oase este benefic pentru sănătatea pielii, a articulațiilor, a microbiomului, dar și a creierului, datorită aminoacizilor conținuți (glicină și prolină), care ajută la îmbunătățirea memoriei.
Avocado - Desigur, pentru a beneficia de o mai bună memorie și concentrare, este important să alegi „grăsimi sănătoase“. Astfel de grăsimi sănătoase se găsesc în avocado. Un avocado pe zi poate mări capacitatea de concentrare şi creşte fluxul sanguin în creier, ceea ce duce la o mai bună funcţionare în situaţii de efort intelectual intens. Aşadar, dacă vă aşteaptă examene sau vă pregătiţi să daţi de carnet, aţi face bine să serviţi în fiecare dimineaţă, la micul dejun, cel puţin câte un avocado pe pâine prăjită iar mintea va începe "să zbârnâie".
Turmeric - Condimentul folosit cu precădere în bucătăria indiană este recunoscut pentru proprietățile sale anti-inflamatorii, dar și pentru efectele benefice împotriva declinului cognitiv. În India, adulții în vârstă au un risc de patru ori mai mic de a dezvolta Alzheimer, decât adulții din aceeași categorie de vârstă din SUA.
Fasolea neagră - Este bogată în vitaminele din complexul B, în special în acid folic și B6. Acidul folic are efect neuroprotector și reduce riscul de apariție a sindromului Alzheimer.
Salvia - Plantă aromatică din familia mentei, salvia nu e folosită prea des în bucătăria românească, deși îmbunătățește memoria și puterea de concentrare, conform United Brain Association. Este excelentă cu cartofi la cuptor!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News