Data publicării:

Vrancea: Propunerea de introducere a mausoleelor din judeţ în patrimoniul UNESCO, repusă în dezbatere publică

Autor: Giorgiana Croitoru | Categorie: Cultura
WhatsApp

Propunerea de introducere a mausoleelor ridicate în judeţul Vrancea în memoria eroilor căzuţi pe câmpul de luptă din Primul Război Mondial a fost repusă în dezbatere publică după ce primise în vară avizul Ministerului Culturii, potrivit reprezentanţilor Direcţiei Judeţene de Cultură (DJC) Vrancea.

"Împreună cu Consiliul Judeţean Vrancea am demarat un proiect comun, în urmă cu trei ani de zile, respectiv introducerea în patrimoniul UNESCO a mausoleelor din judeţul Vrancea şi am argumentat motivele pentru care aceste mausolee trebuie să fie în patrimoniul UNESCO. Ministerul Culturii a iniţiat în acest an o hotărâre de Guvern pentru a le introduce în lista pe care o va susţine în timp pentru a clasa mai multe monumente în patrimoniul UNESCO. Hotărârea a stat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Culturii până în luna iulie, când a fost transmisă la ministere pentru avizare. Astăzi (joi - n.red.), am primit o adresă de la Ministerul Dezvoltării Regionale care pune iar în dezbatere publică lista tentativă UNESCO, asumată de Ministerul Culturii", a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul DJC Vrancea, Traian Negulescu.

Acesta a susţinut că este regretabil faptul că aceste monumente nu pot beneficia încă de protecţia UNESCO.

"Dacă o ţinem tot aşa, probabil vom avea o listă tentativă UNESCO aprobată de Guvernul României peste 20 de ani. Din punctul meu de vedere, este regretabil, chiar revoltător, că nişte monumente a căror valoare transcede valoarea naţională sunt tratate în acest mod de nişte funcţionari publici, care nu realizează cât de important este ca astfel de bunuri de patrimoniu să ajungă în patrimoniul UNESCO, să beneficieze de protecţia pe care legea le-o conferă ca monumente UNESCO. Asta nu mai ţine de absolut nimic, cred că ţine doar de indolenţă", a spus Negulescu.

În judeţul Vrancea, unde s-au dat şi principalele bătălii de pe frontul de Est în în anul 1917, există patru mausolee importante dedicate soldaţilor căzuţi în Primul Război Mondial, la Focşani, Soveja, Mărăşti şi Mărăşeşti, toate construite în perioada interbelică. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel