Vouchere culturale pentru români. Planul ministrului Lucian Romaşcanu
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Guvernul României
Guvernul României
Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a vorbit despre vouchere culturale pentru români.

Ministerul Culturii vrea ca primăriile să poată oferi cetățenilor, la începutul fiecărui an, vouchere culturale.

„Conceptul de vouchere poate să fie pus în practică foarte ușor și voi face demersul legislativ necesar. Am discutat cu mulți primari, mai ales cu cei care înțeleg fenomenul cultural și dedică o parte importantă din buget către acest sector. (...) Important este, printr-o normă legislativă, să găsim o cale prin care o parte, evident păstrată în acest scop, să fie alocată culturii. Dar acea parte să se ducă și să fie palpabilă, simțită de către cetățean”, a spus ministrul Culturii, vineri seară, în emisiunea Sabinei Iosub de la Antena 3.

De asemenea, ministrul Lucian Romaşcanu a atras atenţia cu privire la fenomenul ruperii legăturii dintre spectator şi artist: „Omul care să duce la teatru trebuie să ştie că cineva muncește pentru treaba aia și costă niște bani.”

Voucherele culturale ar fi dedicate tuturor membrilor comunității, nu numai celor angajați la stat, a mai spus Lucian Romaşcanu, care şi-a propus ca în toamnă sau cel târziu la începutul anului viitor să obţină consensul politic necesar acestui proiect.

„Este o lege în Parlament acum, cu vouchere culturale pentru elevi. Ori o amendăm pe aceasta, ori facem una nouă cu acest concept”, a mai precizat ministrul Lucian Romaşcanu.

Citește și...

Târg de pâine la Muzeul Satului, în 23 și 24 iulie. Vezi cum se face pâine în țările lumii de pe trei continente

La Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti” are loc în acest sfârșit de săptămână “Târgul de pâine la seceratul grâului”.

Vizitatorii Muzeului Satului vor putea vedea un atelier demonstrativ de frământat pâine, într-o gospodărie țărănească și o expoziție de vinuri, vor putea urmări filme documentare, dar și spectacole folclorice în aer liber. Nu va lipsi nici Târgul Meșterilor Populari. Cei care vin, în acest sfârșit de săptămână, la Muzeul Satului, vor putea afla amănunte despre tradițiile popoarelor în ceea ce privește cultivarea grâului și realizarea pâinii de la  reprezentanți ai misiunilor diplomatice acreditate în România, de la reprezentanții uniunilor minorităților naționale, brutari, meșteri artizani.

Târgul de pâine este organizat cu participarea Ambasadei Republicii Democrate Congo în România, Ambasadei Republicii Irak în România, Ambasadei Republicii Islamice Iran în România, Ambasadei Statelor Unite Mexicane în România, Ambasadei Republicii Islamice Pakistan în România, Ambasadei Spaniei în Romania, dar și a Uniunii Elene din România, a Comunității Rușilor Lipoveni din România și Uniunii Ucrainenilor din România. 

Pentru a afla mai multe despre felul în care pe vremuri se cultiva, se secera, se depozita grâul și mai apoi se făcea pâinea, vizitatorii Muzeului pot participa la un tur ghidat specializat, intitulat Drumul pâinii în Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti”. Ghidul prin satul de altădată va fi  dr. Rusalin Ișfănoni, cercetător etnolog. Continuarea, AICI!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel