Votul Austriei împotriva României. Kelemen Hunor: O decizie mizerabilă. Nu intrăm nici în prima parte a acestui an, să nu ne mai amăgim singuri
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sursă foto: Gov.ro
Sursă foto: Gov.ro
Vicepremierul Kelemen Hunor a vorbit despre șansele României de aderare la Spațiul Schengen.

Kelemen Hunor, vicepremier în Guvernul României, a fost invitat la B1 TV, la emisiunea „Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat, unde a vorbit despre decizia cancelarului austriac a bloca aderarea României la Spațiul Schengen. 

„Eu cred că a fost o mișcare absolut imprevizibilă a colegilor din Austria, o decizie mizerabilă care nu a rezolvat problema cancelarului, că a pierdut alegerile și probabil va pierde în continuare. Nu a rezolvat problema, a creat o problemă pentru noi și a creat o nemulțumire absolut justificată din partea românilor la adresa guvernului austriac.

Asta e… vrem, nu vrem, trebuie să spunem lucrurilor pe nume. (…) O lipsă de solidaritate la nivel european. UE, instituțiile europene și statele membre aveau nevoie de un succes și era posibil pe Schengen, că în perioadă de criză, de război, totuși suntem capabili să mergem înainte solidari, cu toate greutățile, că nimeni nu spune că nu apar probleme pe granița turco-bulgară, dar chestia asta trebuie rezolvată, nu să blochezi o intenție a tuturor statelor membre, mai puțin tu că ai o problemă internă”, a declarat liderul UDMR.

Șansele României de a adera la Spațiul Schengen într-un viitor apropiat

Liderul UDMR a mai susținut că nu trebuie să ne mințim în privința șanselor noastre de a intra în Schengen anul acesta.

Întrebat cum vede acum situația aderării la Schengen, președintele UDMR a răspuns: „În prima jumătate a anului 2023 nu se va face, e clar. Degeaba ne amăgim și nu trebuie să ne mințim singuri. În a doua jumătate a anului, sub președinția spaniolă, nu spun că nu trebuie să încercăm. Trebuie să încercăm, s-ar putea să reușim cu calea aeriană, cu aeroporturile, apoi terestru, dar nu înainte de 2024. Dar cred că după ce se termină povestea asta cu alegerile regionale în Austria se poate rediscuta cu Austria, mai ales că ei au primit garanții inclusiv financiare privind întărirea graniței turco-bulgare”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel