Vot europarlamentare 2024. Sondaj INSCOP: Cum crește USR brusc cu peste 3% în intenție de vot. Partidul lui Șoșoacă trece de pragul de 5%
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
foto dcnews
foto dcnews
Iată ce arată ultimul sondaj INSCOP cu privire la alegerile europarlamentare. 

Sondajul INSCOP, realizat în perioada 16 - 24 ianuarie, arată că PSD pică sub pragul de 30% (29,5%) în ceea ce privește intenția de vot la alegerile europarlamentare. Dacă s-ar lua în calcul opțiunea de vot a celor care merg sigur la alegeri, votul ar scădea la 27,1%. PNL are 18,8% intenție de vot, dar crește cu 1% dacă se iau în considerare doar voturile celor care și votează, în mod sigur. AUR, asemeni PSD-ului, scade de la 18,4% la 17,9%. În schimb alianța formată de USR, PMP și Forța Dreptei, crește cu peste 3% în rândul celor care sigur votează, după cum arată graficul de mai jos. 

Remus Stefureac, director INSCOP Research, a declarat, în urma realizării sondajului că ”INSCOP Research a măsurat în premieră prezența declarată și intenția de vot pentru alegerile europarlamentare. În ceea ce privește prezența, se observă un nivel declarat foarte ridicat, 50,9% de români spunând că vor merge sigur la vot, ceea ce reprezintă un procent aproape similar cu nivelul record de prezență înregistrat oficial la alegerile pentru Parlamentul European din 2019 de 51,7%. În ceea ce privește intenția de vot, pentru o maximă transparență, am ales să prezentăm atât clasamentul partidelor în rândul populației care are o opțiune clară, cât și clasamentul partidelor în rândul populației care are o opțiune și declară în același timp că va merge sigur la vot, adică în rândul votanților cei mai mobilizați. Datele arată o clasare pe primul loc a PSD, cu un scor ușor mai mic în comparație cu măsurătoarea din luna precedentă care a testat intenția de vot la alegerile parlamentare. PNL se clasează de locul doi, foarte aproape de AUR clasat pe locul trei, ambele partide într-o ușoară scădere.

Sondajul a testat în premieră intenția de vot pentru Alianța Dreapta Unită formată din USR, PMP și Forța Dreptei, care se clasează pe locul 4. SOS România trece pragul de 5% înregistrând însă un scor mai mare în ianuarie comparativ cu luna trecută când am măsurat votul pentru alegerile parlamentare. Practic, în ultimele 6 luni, SOS România și-a dublat intenția de vot. Suma voturilor AUR și SOS România rămâne constantă, chiar dacă raportul susținerii pentru cele două partide se schimbă ușor.

Din datele evoluției intenție de vot în ultimii doi ani se observă o relativă stabilitate în timp a intenției de vot comparativ cu situația din ianuarie 2022. PSD pierde aproximativ 5 procente, PNL pierde două procente, AUR câștigă două procente, în timp ce Alianța Dreapta Unită înregistrează același scor precum USR în ianuarie 2022”. 

Sondajul a fost realizat la comanda news.ro. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel