Vot Diaspora, turul II. Elena Cristian: Își doresc să se întoarcă. Să facă tot posibilul să nu-i dezamăgească
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Elena Cristian
Elena Cristian
Elena Cristian a vorbit despre mobilizarea diasporei pentru turul II al alegerilor prezidențiale, despre prezența la vot, dar a anunțat și dacă merge sau nu la vot.

Întrebată dacă merge la vot, Elena Cristian a răspuns:

"Sigur, voi vota. Voi vota după ce plec de la emisiune. Așa am făcut și data trecută. Da, voi vota și, așa cum am spus și acum două săptămâni, sper să voteze cât mai mulți dintre românii cu drept de vot, indiferent de locul în care se află, în țară sau în străinătate și îi indemn pe toți cei care au dreptul să voteze, să o facă. Astăzi este ziua când putem decide cine ne va conduce țara în următorii cinci ani. Decizia este la noi astăzi, la mine, la voi, la toți cei care au dreptul la vot din țara asta".

Până acum, prezența arată un interes ceva mai mare decât în primul tur al alegerilor prezidențiale. Era de așteptat sau nu?

"Da, comparabil față de primul tur. Sunt încântată de ceea ce se întâmplă peste hotare, ceea ce se întâmplă în Diaspora, dincolo de numărul mare, mai mare decât în primul tur de scrutin, observăm modul în care se mobilizează conaționalii noștri, modul în care îi îndeamnă pe ceilalți să vină la vot, modul civilizat în  care votează chiar dacă am văzut, în Marea Britanie, sunt și secții de votare cu cozi, cozi mari, vremea nu este minunată să stai la o coadă de câteva ore, dar cu toate astea ei merg, se mobilizează, se ajută unii pe alții să ajungă dintr-o parte în alta și să voteze și asta poate fi un exemplu pentru noi. Vedem în țară, mobilizarea nu este cum ne-am aștepta, ne așteptam să fie mult mai mult decât la primul tur de scrutin. Mă uitam și pe prognoză, nu se anunță o vreme foarte bună e după-amiază, se anunță ploaie și este clar că lucrurile nu vor fi wow. Eu personal mă așteptam la peste 60%, dar poate și sondajele din ultima vreme și faptul că toată lumea s-a bazat pe un scor previzibil, au fost tot felul de discuții, pare că era deja de așteptat", a declarat Elena Cristian, pentru Realitatea PLUS.

Setează Diaspora un Trend?

"Acum două săptămâni, prezența la vot în țară nu a fost nici măcar la nivelul europarlamentarelor sau Referendumului din 26 mai. Acum, probabil va fi la fel, undeva 50-51% dacă va ajunge la nivelul de acum două săptămâni. Ne dorim să fie mult mai mare, vorbeam de țări cu 80%, cu 70%, cu 90%, vorbeam de posibilitatea ca președintele României sau o persoană care ne reprezintă în funcții publice să fie aleasă de un număr cât mai mare de români. Ar trebui ca prezența la vot să fie mult mai mare. Îmi plac mesajele care vin din Diaspora, este clar că mulți dintre acești oameni își doresc să se întoarcă, iar pentur România ar fi un mare câștig pentru că vin cu altă mentalitate, dar vin și cu alte pretenții, vin cu alte dorințe pentru sistemul de învățământ, sistemul de sănătate, sistemul public, pentru tot ce înseamnă fiscalitate și tot ce înseamnă sistemul de stat din România", a mai adăugat ea.

"Cei care se uită acum, ar trebui să facă tot posibilul să nu-i dezamăgească pe acești oameni, pentru că dacă vor fi dezamăgiți și de această dată, mă tem că la viitoarele alegeri va fi foarte greu de mobilizat Diaspora. Oamenii ăstia au așteptări și suntem la a 8-a rundă de alegeri prezidențiale, în ultimii 30 de ani. Am avut opt mandate, patru președinți, o să-l exclud pe cel de acum, care e candidat. Toți au intrat cu un capital electoral uriaș în alegeri și au ieșit cu capital foarte scăzut", a mai spus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel