Varujan Vosganian, opinie despre Tăriceanu, Antonescu, Patriciu, și Horia Rusu
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Varujan Vosganian le-a făcut o propunere cititorilor săi de pe blog. El le-a cerut acestora să identifice cinci posibili lideri reprezentativi ai liberalismului.

În acest sens, Varujan Vosganian a enumerat cinci lideri ai dreptei liberale, din anii '90: Dinu Patriciu, Călin Popescu Tăriceanu, Horia Rusu, Varujan Vosganian, Crin Antonescu. 

"E un drum cu ocolişuri şi poteci. Cu răscruci şi opţiuni. Nu întotdeauna opţiunea aleasă e cea mai bună, nu întotdeauna direcţia în care mergem e cea potrivită. Ca să înbţelegem ce ni se întâmplă şi, mai ales, ca toate astea să aibă un sens, nu e de ajuns un singur reper. Nu există o stea a Nordului pe o busolă netedă, ci o constelaţie a Nordului, într-o busolă sferică. Fiecare domeniu are o stea a Nordului a sa : economia, educaţia, sănătatea, diplomaţia, comunicaţiile, transporturile etc.etc. Important este ca toate aceste astre de pe cerul patriei să dea sens când sunt aşezate împreună şi să nu pară doar, cum zice poetul, o puzderie de stele.

În sensul ăsta, mă gândeam zilele trecute că transformarea trebuie să se regăsească şi în politică. Anume, noile generaţii, crescute în libertate, cu acces la informaţii, cu posibilitatea de a călători trebuie să fie mai conturate, mai pregnant pătrunse de misiunea lor, mai dezinvolte, mânate de convingeri ferme şi lipsite de activismul, obedienţa şi clişeele tipice comunismului. Se presupune, aşadar, că generaţiile educate în democraţie şi capitalism îşi găsesc mai lesne reprezentanţi asumaţi, conştienţi de misiunea lor. Şi asta mai ales pe zona specifică a transformării, adică a dreptei liberale.

VEZI ȘI: Blogger, ATAC la adresa unei vedete Antena 3. Reacția jurnalistei

Eu nu vreau să fac aici astfel de judecăţi de valoare. Rolul meu este să provoc dezbateri, nu să pun concluzii. Dacă aş pune concluzii, atunci blogul nu ar fi dialog, ci monolog. De aceea, iată ce vă propun. Eu am să vă enumăr cinci lideri ai dreptei liberale, din anii 90 şi dumneavoastră să enumeraţi cinci lideri ai dreptei liberale de astăzi. Şi apoi să facem comparaţiile, pentru a vedea cât a evoluat spiritul liber, dezinhibat, neobedient, conştient de misiunea lui în aceşti douăzeci şi cinci de ani.

Vă propun cinci nume de tineri ai anilor 90, care atunci aveau între treizeci şi patruzeci de ani. Dumneavoastră propuneţi alte cinci nume care să aibă cel puţin trei însuşiri : să nu fi avut mai mult de optsprezece ani în 1990 (deci să nu fie deloc marcaţi de educaţia politică din comunism), să aparţină astăzi dreptei liberale şi să fie reprezentativi pentru această doctrină.

Iată-i pe cei cinci tineri ai anilor 90, în ordinea descrescătoare a vârstei: Dinu Patriciu, Călin Popescu Tăriceanu, Horia Rusu, Varujan Vosganian, Crin Antonescu.

Aştept propunerile dvs. de după un sfert de veac", a scris Varujan Vosganian pe blogul său.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel