Vom avea parte de un nou război? Australia este îngrijorată de prezenţa unei nave chineze în largul coastei de vest
Autor: Alexandru Negrici | Publicat pe: 13 mai, 22:12
WhatsApp
Președintele Chinez Xi Jinping
O navă chineză de spionaj a fost urmărită în largul coastei de vest a Australiei, la mai puţin de 50 de mile marine de o instalaţie de apărare sensibilă, a declarat vineri Australia, ceea ce a stârnit îngrijorare cu privire la comportamentul Chinei în regiune, scrie Reuters, potrivit Mediafax.

Premierul Scott Morrison a declarat că nava marinei chineze nu se afla în apele teritoriale australiene, dar prezenţa sa este "îngrijorătoare". "Este în mod clar o navă de informaţii şi se uită la noi, iar noi îi urmărim îndeaproape", a declarat el reporterilor. Australia a urmărit nava de spionaj în cursul săptămânii trecute, în timp ce trecea pe lângă staţia de comunicaţii navale Harold E Holt din Exmouth, care este folosită de submarinele australiene, americane şi aliate.

Ambasada Chinei în Australia nu a răspuns la o solicitare de comentarii. Australia organizează alegeri naţionale pe 21 mai, iar problema ameninţării la adresa securităţii naţionale reprezentate de China a fost o temă de campanie. "Cred că este un act de agresiune. Cred că mai ales pentru că a venit atât de departe în sud", a declarat ministrul Apărării, Peter Dutton, într-o conferinţă de presă. "A fost în imediata apropiere a instalaţiilor militare şi de informaţii de pe coasta de vest a Australiei".

Relaţiile dintre cei doi mari parteneri comerciali au fost tensionate în ultimii ani din cauza mai multor probleme, inclusiv influenţa chineză în Australia şi în regiunea Pacificului. Dutton a pus sub semnul întrebării "momentul ciudat" al apariţiei navei, deşi ministrul de interne Karen Andrews a refuzat să facă legătura cu campania electorală, iar Morrison a declarat că navele marinei chineze au mai fost în largul coastelor australiene. Partidul Laburist, aflat în opoziţie, a declarat că a solicitat o informare din partea guvernului.

Navele marinei chineze au fost urmărite în largul coastelor de nord şi est ale Australiei de mai multe ori în ultimii ani, iar aceeaşi navă chineză a monitorizat anul trecut exerciţiile marinei australiene cu armata americană în largul coastei de est. În februarie, China şi Australia au făcut un schimb de acuzaţii în legătură cu un incident în care Australia a declarat că unul dintre avioanele sale de patrulare maritimă a detectat un laser îndreptat spre ea de o navă a Marinei Armatei Populare de Eliberare (PLAN).

G Ad:

Referitor la cel mai recent incident, departamentul de apărare al Australiei a precizat într-o declaraţie că nava auxiliară de informaţii din clasa Dongdiao, numită Haiwangxing, a călătorit de-a lungul coastei de vest, trecând în zona economică exclusivă a Australiei pe 6 mai şi ajungând la mai puţin de 50 de mile marine de staţia de comunicaţii pe 11 mai. Zona economică exclusivă este de 200 de mile marine de la coastă, în timp ce marea teritorială se află la 12 mile marine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro
Astrosens.ro
Astrosens.ro