Data publicării:

Colapsul Guvernului Germaniei ar putea da speranță piețelor. Paradoxul plecării lui Scholz

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Prăbușirea guvernului din Germania ar putea aduce, paradoxal, o rază de speranță pentru economia fragilă a zonei euro, stimulând creșterea cheltuielilor și susținând astfel piețele de capital și moneda europeană, în ciuda incertitudinilor care persistă, scrie Reuters.

Piețele financiare par să anticipeze deja o posibilă relaxare fiscală, iar o creștere a împrumuturilor guvernamentale este așteptată să impulsioneze economia, așa cum reflectă un nou maxim al indicelui de emisiune a obligațiunilor germane.

Un factor major în colapsul coaliției de guvernare a fost dezacordul pe tema suspendării așa-numitului „frână a datoriei” (debt brake) – o măsură ce limitează împrumuturile. Perspectivele alegerilor anticipate din februarie oferă o speranță pentru stabilitatea economică, după ce Germania a evitat la limită recesiunea. Vestea prăbușirii guvernului a avut un efect pozitiv asupra pieței de acțiuni germane, care a înregistrat performanțe superioare în raport cu alte țări europene, chiar și în contextul îngrijorărilor legate de amenințările tarifare aduse de victoria electorală a lui Donald Trump în SUA.

Adoptată în 2009, frâna datoriilor a fost adesea acuzată de economiști pentru limitarea creșterii economice din Germania. În condițiile unei economii care se așteaptă să scadă în acest an, analiștii estimează că o creștere a cheltuielilor guvernamentale de 1-2% din PIB pe o perioadă de 10 ani ar putea dubla potențialul de creștere, de la 0,5% la cel puțin 1%. „Germania nu are o problemă de finanțe publice,” afirmă Carsten Brzeski, șeful departamentului de macroeconomie globală la ING, subliniind că datoria țării reprezintă doar 63% din PIB, un nivel mai scăzut comparativ cu Franța sau Italia. El pledează pentru combinarea reformelor cu politici fiscale mai relaxate pentru stimularea economiei.

Fondul Monetar Internațional (FMI) a sugerat la rândul său că Germania ar trebui să ia în considerare relaxarea frânei datoriilor, iar orice semnal de creștere a cheltuielilor ar putea impulsiona piața de acțiuni europene. Indicele STOXX 600 a înregistrat o creștere de doar 6% anul acesta, mult sub performanța de 26% a indicelui S&P 500 din Statele Unite.

În condițiile în care euro s-a depreciat până la un minim din aprilie, la aproximativ 1,06 USD, strategii speră că un viraj al politicilor economice germane ar putea susține atât moneda europeană, cât și acțiunile. „Germania a devenit în acest an țara cu cele mai multe active deținute în străinătate, depășind Japonia,” notează Kit Juckes, strateg-șef pentru FX la Societe Generale, adăugând că aceste fonduri ar putea fi utilizate pentru a investi în obligațiuni guvernamentale germane cu randamente ridicate, stimulând astfel economia.

Un viraj al politicii germane ar putea deschide, de asemenea, ușa către o creștere a cheltuielilor comune europene, având în vedere necesitatea investițiilor majore pentru creșterea competitivității blocului și a potențialelor cheltuieli de apărare suplimentare în contextul internațional actual. „O schimbare de ton în Germania este esențială pentru avansarea integrării europene,” susține Gilles Guibout, șeful strategiilor de acțiuni europene la AXA Investment Managers. El a salutat înlăturarea ministrului de finanțe Christian Lindner, cunoscut pentru politica sa fiscală restrictivă, afirmând că acest eveniment reprezintă „o veste extraordinară” pentru Europa.

Totuși, incertitudinea politică aduce riscuri suplimentare pentru industria germană, în special în perioada premergătoare alegerilor anticipate. Liderul opoziției conservatoare, Friedrich Merz, un susținător ferm al menținerii frânei datoriilor, ar putea să limiteze extinderea cheltuielilor guvernamentale, în cazul în care preia conducerea guvernului. Merz insistă pe necesitatea de a investi în programe pro-creștere, dar și pe un control strict al cheltuielilor sociale și s-a opus, de asemenea, oricărei forme de datorie comună la nivelul Uniunii Europene.

Pe termen lung, unii economiști consideră că frâna datoriilor ar putea fi reformată, iar Goldman Sachs estimează că conservatorii ar susține doar o ajustare modestă, de 0,5% din PIB, care ar păstra fiscalitatea ca o „piedică” pentru creștere. Alți analiști, precum Thierry Wizman de la Macquarie, sugerează că ar putea fi prudent să nu se aștepte la o guvernare reformistă, fiind mai probabil ca euro să rămână sub presiune.

Davide Oneglia, consultant la TS Lombard, consideră că alegerile anticipate vor aduce în prim-plan discuții despre modelul de creștere al Germaniei și provocările de securitate pentru Uniunea Europeană. „Principalul risc este ca noul guvern să rateze nevoia unei schimbări de paradigmă și să se întoarcă la rețete economice care nu mai sunt viabile,” avertizează el, adăugând că o lipsă de reformă ar putea aduce o presiune și mai mare asupra economiei germane și a UE în general.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel