Data publicării:

Volumul 18 din opera scriitorului Nicolae Steinhardt, lansat printr-un eveniment la Catedrala episcopală

Autor: Giorgiana Croitoru | Categorie: Cultura
WhatsApp

Scriitorul şi călugărul ortodox Nicolae Steinhardt (29 iulie 1912-30 martie 1989), care a trăit la Mănăstirea Sf. Ana- Rohia din judeţul Maramureş, a fost un om care a luptat pentru dreptatea omului de rând, a declarat luni episcopul Maramureşului şi Sătmarului, Iustin Sigheteanul, la lansarea volumului 18 a integralei scriitorului, tipărită la editura Polirom.

Alegeri prezidentiale 2024

"Nicolae Steinhardt a fost un om care a luptat pentru dreptatea omului obişnuit, a fost un om care a luptat până la capăt", a spus Iustin Sigheteanul, în cadrul evenimentului care a avut loc la Catedrala episcopală din Baia Mare.

Acesta a subliniat în cuvântul său ţinut în faţa persoanelor prezente la eveniment că Mănăstirea Rohia, dar şi Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului au onorat o datorie morală în recuperarea operelor scriitorului şi introducerea lor în circuitul cultural, pentru a fi disponibile publicului larg. 

"Mănăstirea Rohia şi-a făcut datoria prin redarea către publicul cititor e operei integrale Nicolae Steinhardt. Mulţumită colectivului de autori implicaţi în recuperarea unor texte risipite prin diferite publicaţii, unele din anii '40, oameni care au depus şi depun eforturi însemnate pentru a oferi cititorilor bucuria unor lecturi benefice (...) În final, editura Polirom va avea 20 de volume din integrala Steinhardt, acum mai avem de editat două volume, următorul programat să vadă lumina tiparului în toamnă", a afirmat Iustin Sigheteanul. 

De asemenea, vicepreşedintele Fundaţiei Culturale "Nicolae Steinhardt", profesorul universitar George Ardeleanu, lector la Catedra de istoria literaturii a Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti, a menţionat că volumul 18, apărut recent, dar şi viitorul volum conţin texte inedite.

"Volumul 18, purtând numele Varia, dar şi următorul volum, 19, conţin texte inedite, texte apărute prin revistele vremii sau lucrări la rândul lor mai puţin cunoscute, texte rare, însă texte de o rară frumuseţe, specifice timpului în care a trăit autorul", a spus George Ardeleanu. 

În context, episcopul ortodox al Maramureşului şi Sătamrului a mai anunţat că în viitorul apropiat ar putea fi creat ordinul cultural Nicolae Steinhardt, dar şi un posibil seminar cultural la care ar putea fi invitaţi oameni de cultură români şi evrei. 

Nicolae Steinhardt (n. 29 iulie 1912, Pantelimon - d. 30 martie 1989, Baia Mare) a fost scriitor, critic literar, eseist, jurist - doctor în drept constituţional, dar şi publicist. El s-a convertit la religia creştină ortodoxă în închisoarea comunistă, apoi după punerea în libertate a fost primit în rândul obştii călugăreşti din Mănăstirea Sf. Ana - Rohia, Maramureş.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel