Volkswagen amenință că va abandona Europa pentru SUA
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Planul de stimulente și reduceri al Washingtonului pentru mașinile electrice atrage din ce în ce mai mulți investitori.

Gigantul auto german abandonează Europa pentru a se concentra pe producția de baterii în America de Nord. Acest lucru s-ar putea întâmpla dacă Volkswagen respectă amenințările de suspendare a unui proiect pentru o fabrică de baterii în Europa de Est și acordă prioritate unei fabrici similare în străinătate, după ce estimează că ar putea primi stimulente de până la 10 miliarde de euro din partea Statelor Unite, informează Europa Today.

Pe fundalul acestei potențiale decizii se află așa zisul Inflation Reduction Act (IRA), maxi planul de stimulare prin care Washingtonul vrea să atragă investiții în tranziția ecologică, în special în sectorul transporturilor.

Una dintre măsurile centrale este stimulentul de până la 7.500 USD acordat oricărui client care achiziționează o mașină electrică nouă, cu o singură condiție:  ca aceasta și componentele sale (inclusiv bateriile) să fie produse în America de Nord (SUA și Canada, dar și Mexic).

În combinație cu scutiri de impozite și împrumuturi subvenționate oferite de IRA, Volkswagen a estimat că ar putea primi 9-10 miliarde de euro.

Amenințarea colosului Volkswagen sună ca un stimulent pentru Europa pentru a dezvolta o contra-ofertă adecvată în competiție cu SUA. Comisia a prezentat deja o propunere de creștere a ajutorului de stat prin eliminarea unui număr de bariere antitrust.

Dar acest tip de cursă pentru subvenții riscă să creeze un dezechilibru între acele țări membre care au suficiente resurse pentru a-și permite să acorde ajutor și cele care nu au. Printre primii se numără în principal Germania și Franța. 

Săptămâna viitoare, executivul condus de Ursula von der Leyen ar trebui să prezinte o propunere care vizează în special industria auto, dar primele schițe care circulă în aceste zile nu par să mulțumească sectorul auto, ci și companiile din noul lanț de mașini electrice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel