„Vocea tinerilor se va face auzită!” Nicu Ștefănuță, reacție după ce a devenit vicepreședinte al Parlamentului European
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Europarlamentarul verde Nicu Ștefănuță (Grupul Verzilor/ Alianța Liberă Europeană) a fost ales, marți, în funcția de vicepreședinte al Parlamentului European.

Nicu Ștefănuță, care la alegerile de luna trecută și-a câștigat locul în Parlamentul European ca independent, a reușit să obțină noua funcție cu sprijinul a 347 de voturi. El nu va fi singurul român în poziția de vicepreședinte al Parlamentului European. Alături de el va mai fi și Victor Negrescu (PSD/ S&D), care a obținut funcția cu o majoritate de 394 voturi.

Împreună cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola (PPE), vicepreședinții și chestorii formează Biroul, care se ocupă de deciziile legate de organizarea internă a instituției.

Președintele coordonează activitatea Parlamentului și îl reprezintă în toate aspectele juridice și în relațiile externe, având posibilitatea de a delega anumite responsabilități către vicepreședinți.

Cei 14 vicepreședinți pot prelua și conducerea sesiunilor plenare în absența președintelui. Mandatul președintelui și al vicepreședinților este de doi ani și jumătate.

Nicu Ștefănuță: „Aceasta nu este funcția mea, ci a voluntarilor”

„Alegerea mea arată tinerilor că noi am reușit împreună și că putem avea putere în baza votului popular, iar politică progresistă, verde, asumată, modernă se poate și în România. Eu am zis încă din stradă că, dacă luăm 300.000 de voturi, cei din Parlamentul European sunt nevoiți să respecte lucrul acesta și îmi vor da o funcție politică importantă.

Iată că am avut dreptate, iar aceasta nu este funcția mea, ci a voluntarilor, a celor care au strâns semnături, care au făcut campanie alături de mine și lor le mulțumesc astăzi. Acesta este mandatul lor de vicepreședinte al Parlamentului European.

Pentru România, lucrul acesta este important, pentru că vom avea funcții foarte înalte. Gândiți-vă că sunt 14 oameni alături de președinte, iar dintre aceștia doi sunt români. Vocea tinerilor se va face auzită mai ales în cazul politicilor care vor viza criza de locuințe, sănătatea mintală, combaterea schimbărilor climatice, drepturile femeilor și drepturile minorităților sexuale. Eu voi ajuta România și voi ajuta toți tinerii, prin intermediul acestui rol obținut astăzi”, a declarat Nicu Ștefănuță, în exclusivitate pentru DC News.

În primul tur de scrutin au fost aleși 11 dintre cei 14 vicepreședinți ai Parlamentului European. În ordinea în care au fost aleși, aceștia sunt: Sabine Verheyen (PPE, Germania) cu 604 voturi, Ewa Kopacz (PPE, Polonia) cu 572 voturi, Esteban Gonzales Pons (PPE, Spania) cu 478 voturi, Katarina Barley (S&D, Germania) cu 450 voturi, Pina Picierno (S&D, Italia) cu 405 voturi, Victor Negrescu (S&D, România) cu 394 voturi, Martin Hojsik (Renew, Slovacia) cu 393 voturi, Christel Schaldemose (S&D, Danemarca) cu 378 voturi, Javi Lopez (S&D, Spania) cu 377 voturi, Sophie Wilmes (Renew, Belgia) cu 371 voturi și Nicolae Ștefănuță (Verzi/ALE, România) cu 347 voturi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel