Vladimir Zelenski, oficial preşedinte ales al Ucrainei. Promisiune în faţa oamenilor
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Vladimir Zelenski
Vladimir Zelenski
Comisia Electorală Centrală (CEC) a Ucrainei l-a declarat marţi oficial pe Vladimir Zelenski preşedinte ales, după ce acesta a câştigat al doilea tur al alegerilor prezidenţiale cu 73,22% din voturi. 

Preşedinta CEC, Tatiana Slipaciuk, a anunţat că autorităţile nu au primit nicio plângere de natură să poată modifica rezultatul scrutinului. Contracandidatul lui Zelenski, preşedintele în exerciţiu Petro Poroşenko, a obţinut numai 24,45% din voturi, transmite agenţia EFE. Conform legii, data învestiturii oficiale va fi decisă de parlament şi aceasta nu poate fi mai târziu de 30 de zile după anunţarea oficială a rezultatelor, astfel că Zelenski va fi învestit preşedinte înaintea datei de 3 iunie. 

Zelenski a promis că prioritatea sa numărul unu va fi să pună capăt războiului cu separatiştii proruşi din estul Ucrainei. El a pledat pentru reformarea procesului de reglementare a acestui conflict bazat pe Acordurile încheiate la Minsk în februarie 2015 şi susţine crearea unui nou format de negociere care să includă Rusia şi state occidentale. 

Actor de comedie novice în politică, până să candideze la preşedinţie Zelenski a fost cunoscut mai mult din populara serie televizată intitulată Servitorul Poporului, în care el joacă rolul unui profesor de istorie devenit preşedinte. Zelenski a promis că va fi şef al statului doar un singur mandat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel