Data actualizării:
Data publicării:

Vladimir Putin se întâlnește cu Xi Jinping. Miza și discuțiile probabile-analiză Reuters

Autor: Dan Carp | Categorie: Stiri
WhatsApp
Președintele rus Vladimir Putin se va întâlni cu Xi Jinping în China săptămâna aceasta, în încercarea de a aprofunda un parteneriat creat între cei mai mari competitori strategici ai Statelor Unite, relatează Reuters. 

Putin va participa la un forum la Beijing în perioada 17-18 octombrie, prima sa călătorie în afara fostei Uniuni Sovietice de când Curtea Penală Internațională cu sediul la Haga a emis un mandat pe numele său în martie pentru deportarea copiilor din Ucraina.

China și Rusia au declarat un parteneriat „fără limite” în februarie 2022, când Putin a vizitat Beijingul cu doar câteva zile înainte de a trimite zeci de mii de soldați în Ucraina, declanșând cel mai mortal război terestru din Europa de la Al Doilea Război Mondial. Statele Unite consideră China drept cel mai mare concurent al său și Rusia drept cea mai mare amenințare, în timp ce președintele american Joe Biden susține că acest secol va fi definit de o competiție existențială între democrații și autocrații.

„În ultimul deceniu, Xi a construit cu Rusia lui Putin cea mai importantă alianță nedeclarată din lume”, a declarat pentru Reuters Graham Allison, profesor la Universitatea Harvard și fost secretar adjunct al apărării sub conducerea lui Bill Clinton.

„SUA va trebui să se confrunte cu faptul incomod că un rival sistemic în ascensiune rapidă și o superputere unidimensională revanșistă, cu cel mai mare arsenal nuclear din lume, sunt strâns aliniate pentru a se opune SUA”. Biden s-a referit la Xi ca un „dictator” și a spus că Putin este un „ucigaș” și un lider care nu poate rămâne la putere. Beijingul și Moscova l-au criticat pe Biden pentru aceste remarci. De la războiul din Ucraina, Putin a rămas în cea mai mare parte în fosta Uniune Sovietică, deși a vizitat Iranul anul trecut pentru discuții cu liderul suprem ayatollah Ali Khamenei.

'FĂRĂ LIMITE'?



Odată partener principal în ierarhia comunistă globală, Rusia, la trei decenii după prăbușirea Uniunii Sovietice din 1991, este acum considerată un partener junior al Chinei comuniste sub Xi, cel mai puternic lider al Chinei de la Mao Zedong.

Putin și Xi împărtășesc o viziune largă asupra lumii, care vede Occidentul ca fiind decadent și în declin, la fel cum China contestă supremația SUA în orice, de la calculul cuantic și biologia sintetică la spionaj și puterea militară dură.

Dar Xi, care conduce o economie de 18 trilioane de dolari, trebuie să echilibreze legăturile personale strânse cu Putin cu realitatea de a face față economiei de 27 de trilioane de dolari a Statelor Unite - încă cea mai puternică putere militară din lume și cea mai bogată țară. 

Statele Unite au avertizat China să nu-i furnizeze arme lui Putin în timp ce Rusia, o economie de 2 trilioane de dolari, se luptă cu forțele ucrainene susținute de Statele Unite și Uniunea Europeană.

Alexander Gabuev, directorul Centrului Carnegie Rusia Eurasia, a declarat că optica războiului din Ucraina a făcut ca marile acorduri publice să fie puțin probabil să se materializeze acum.

„Putin este cu siguranță oaspete de onoare”, a spus Gabuev, adăugând că se va discuta despre cooperarea militară și nucleară.

„În același timp, cred că acum China nu este interesată să semneze acorduri suplimentare, cel puțin în public, pentru că orice poate fi descris ca oferind un flux de numerar suplimentar pentru cufărul de război al lui Putin și mașina de război ar fi alimentată". La complexitatea cooperării militare se adaugă incertitudinea cu privire la soarta ministrului Apărării Li Shangfu, care nu a fost văzut în public de mai bine de șase săptămâni. Șefii giganților energetici ruși Gazprom și Rosneft, Alexei Miller și Igor Sechin, se vor alătura succesiunii lui Putin în timpul vizitei sale, au declarat pentru Reuters surse familiare cu planurile. Rusia vrea să încheie un acord pentru a vinde mai mult gaz natural Chinei și intenționează să construiască conducta Power of Siberia-2, care ar traversa Mongolia și ar avea o capacitate anuală de 50 de miliarde de metri cubi (bcm).

Nu este clar dacă afacerea cu gaz - în special prețul și costul construirii acesteia - va fi convenită.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel