Vladimir Putin nu poate fi arestat de nicio putere străină, spune Consiliul Federației Ruse
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Vladimir Putin nu poate fi arestat de nicio putere străină, spune Consiliul Federației Ruse / Foto: Kremlin.ru
Vladimir Putin nu poate fi arestat de nicio putere străină, spune Consiliul Federației Ruse / Foto: Kremlin.ru
Consiliul Federației Ruse susține că Vladimir Putin nu poate fi arestat de nicio putere străină.

Vladimir Putin nu poate fi arestat de nicio putere străină, a declarat vicepreședintele Consiliului Federației Ruse, Konstantin Kosachev.

"Președintele Rusiei, în calitate de cel mai înalt funcționar, în conformitate cu dreptul internațional, are imunitate față de jurisdicția penală străină și internațională. Comisia de drept internațional a ONU a mărturisit că dreptul internațional cutumiar în acest domeniu există și are un conținut foarte specific: orice autoritate străină", a scris Kosachev pe canalul său Telegram, scrie Interfax.

VEZI ȘI: Mandatul de arestare pe numele lui Putin pentru crime de război este "justificat", susține Joe Biden

Așa a reacționat el la decizia camerei preliminare a Curții Penale Internaționale de la Haga (CPI) de a emite un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin. În opinia sa, această decizie este "fără precedent și flagrantă" și are tentă politică.

"Mandatul de așa-zisă "arestare" a fost emis nu de CPI în calitate de organ judiciar, ci doar de camera sa preliminară, care nu prejudecă chestiunile de vinovăție. În plus, CPI și-a încălcat propriile reguli privind publicarea unor informații despre anumite persoane, ceea ce indică o implicație pur politică, și nu juridică", crede senatorul.

Rusia și Ucraina nu sunt părți la Statutul de la Roma din 1998 al CPI

El a amintit că nici Rusia, nici Ucraina nu sunt părți la Statutul de la Roma din 1998 al CPI, ceea ce înseamnă că acest organism nu poate avea jurisdicție asupra acestor teritorii - "criteriul rationae loci nu este îndeplinit".

"Așa-numita" răpire de copii "nu intră sub jurisdicția CPI, deoarece o astfel de infracțiune nu este prevăzută de Statutul de la Roma (criteriul rationae materia nu este îndeplinit)", a spus Kosachev.

El a subliniat că Rusia nu va coopera cu CPI și cu statele individuale părți la Statutul de la Roma din 1998, deoarece "Tratatul nu creează obligații sau drepturi pentru un stat terț fără consimțământul acestuia".

În opinia sa, Rusia ar putea impune sancțiuni împotriva CPI.

"Decizia de astăzi a CPI nu are nimic de-a face cu justiția, dar demonstrează cea mai profundă criză a dreptului internațional provocată de Occident. În aceste condiții, Rusia are toate temeiurile legale pentru a impune sancțiuni dure împotriva CPI, a judecătorilor și a oficialilor săi. Și împreună cu țări prietene, ar fi bine să se gândească la crearea unei instanțe instituționale care ar fi o alternativă reală la CPI", a spus senatorul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel