Data publicării:

Vladimir Putin, de neînvins la alegerile prezidențiale, dar "vulnerabil". Strategia echipei lui Navalnîi pentru a-i clătina tronul de la Kremlin

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
Vladimir Putin, de neînvins la alegerile prezidențiale, dar "vulnerabil". Strategia echipei lui Navalnîi pentru a-i clătina tronul de la Kremlin / Foto: Kremlin.ru
Vladimir Putin, de neînvins la alegerile prezidențiale, dar "vulnerabil". Strategia echipei lui Navalnîi pentru a-i clătina tronul de la Kremlin / Foto: Kremlin.ru
Cei din echipa lui Alexei Navalnîi spun că Vladimir Putin nu poate fi învins la alegerile prezidențiale, dar că este totuși vulnerabil.

Cu mâinile pe toate pârghiile puterii din Rusia, Vladimir Putin nu poate fi învins la alegerile prezidențiale, susțin colaboratorii de top ai liderului opoziției, Alexei Navalnîi, relatează Reuters. Dar ei văd campania de 100 de zile drept o șansă de a-l expune pe liderul de la Kremlin ca fiind vulnerabil în problemele care contează cel mai mult pentru ruși: războiul din Ucraina și starea economiei.

Putin și-a anunțat candidatura pentru un alt mandat de șase ani vinerea trecută și nu există niciun rival serios care să-l provoace, în contextul în care Navalnîi este în închisoare și alți critici fiind, de asemenea, în închisori sau în exil. Luni, susținătorii lui Navalnîi au spus că acesta a fost mutat din colonie și nu este clar unde se află acum.

Cu Kremlinul deținând controlul deplin al presei de stat și capabil să decidă cine poate și cine nu poate candida, tabăra Navalny spune că acestea nu sunt alegeri reale. Dar vede fereastra campaniei ca pe o oportunitate rară de a atrage rușii într-o conversație politică și de a-i convinge că principalele probleme ale Rusiei sunt create de Putin.

"Desigur că este imposibil să-l învingi pe Putin la alegeri. Scopul campaniei noastre este de a schimba agenda politică din Rusia", a declarat Leonid Volkov, consilierul lui Navalnîi, pentru Reuters. 

"Putin este vulnerabil"



În timpul unei campanii electorale, atunci când oamenii sunt concentrați pe politică și se așteaptă la promisiuni și soluții, Kremlinului îi va fi mai greu să evite subiectele dificile, a spus el.

"Putin este vulnerabil pentru că astăzi nu are răspunsuri la întrebările care îi îngrijorează cu adevărat pe oameni. Acestea sunt întrebările unei strategii de ieșire din război - când și cum ar trebui să se termine și când se vor întoarce soldații acasă - și întrebările despre sărăcie, corupție, creditele financiare și toate celelalte", a mai spus acesta.

Kremlinul spune că Putin va câștiga încă un mandat de șase ani, deoarece beneficiază de un sprijin copleșitor în societatea rusă, cu un procentaj de aproximativ 80% în sondajele de opinie.

Alți ruși care și-au anunțat candidatura la alegerile prezidențiale



Până acum, doar trei persoane și-au declarat intenția de a candida împotriva lui. Doi dintre candidați sunt persoane mai puțin populare, Boris Nadezhdin și Ekaterina Duntsova, care ar putea întâmpina dificultăți în a aduna cele 300.000 de semnături necesare pentru a candida. Al treilea, naționalistul Igor Girkin, se află în închisoare în așteptarea judecății sub acuzația de incitare la activități extremiste.

Printre alți candidați posibili sunt liderul comunist Ghenadi Zyuganov și liberalul Grigory Yavlinsky, ambii veterani politici și perdanți în serie la alegerile din anii anteriori.


"Nu Putin"


Tabăra Navalnîi și-a lansat campania pur și simplu încurajând rușii să voteze împotriva lui Vladimir Putin.

"Nu avem propriul nostru candidat. Am avut un candidat, Navalnîi, și au refuzat să-l înregistreze, au încercat să-l omoare și să-l bage în închisoare. Acum avem, ca să spunem așa, un candidat colectiv "împotriva lui Putin".", a spus Lyubov Sobol, un apropiat al lui Navalnîi care, la fel ca Volkov, se află pe o listă oficială de "terorişti şi extremişti".

Susținătorii lui Navalnîi l-au considerat ca o versiune rusă a lui Nelson Mandela din Africa de Sud, care într-o zi va fi eliberat din închisoare pentru a conduce țara. Autoritățile ruse îl consideră pe Navalnîi și pe susținătorii săi drept extremiști care au legături cu agențiile de informații occidentale, care intenționează să destabilizeze Rusia. Putin a avertizat Occidentul că orice amestec în interiorul Rusiei va fi considerat drept un act de agresiune.

Opoziția caută voluntari dintre sutele de mii de oameni care au fugit din Rusia de la începutul războiului și le cere să cheme la rece alegătorii - în mod ideal, câte 100 fiecare, a spus Sobol într-un interviu telefonic.

Mulți oameni ar fi putea speriați și ar lăsa imediat telefonul jos, dar alții ar putea fi convinși să vorbească, a spus ea.

Pe site-ul lor web NePutin (NotPutin).org, echipa Navalnîi face, de asemenea, apel la voluntari pentru a difuza videoclipuri și mesaje de campanie online și pentru a lipi pliante.

"Sarcina lui Putin este să se asigure că aceste alegeri decurg cât mai lin"



"Sarcina lui Putin este să se asigure că aceste alegeri decurg cât mai lin și calm posibil, fără nicio presiune asupra nervilor. Sarcina noastră este opusă", a spus ea.

La câteva ore după ce parlamentul a anunțat alegerile din 17 martie săptămâna trecută, tabăra Navalnîi a tras primul foc de campanie. A postat fotografii pe rețelele de socializare cu panouri uriașe albastre pe care le-a plasat în marile orașe, cu o felicitare de Anul Nou. Dedesubt era un cod QR care ducea la site-ul NotPutin.

Cascadoria a arătat ingeniozitatea echipei Navalnîi, experte în tehnologie. Dar impactul a fost scurt, deoarece autoritățile au dat jos panourile și au blocat accesul la site.

"Puncte de tensiune"



Opoziția s-a străduit în trecut să prezinte un front unit între tabăra Navalnîi și alți oponenți proeminenți ai lui Putin, cum ar fi fostul magnat al petrolului Mihail Hodorkovski și fostul campion mondial la șah Garry Kasparov. Volkov a negat orice despărțire, spunând că toate atrag același public.

Dar din afara Rusiei, ei se confruntă cu o sarcină uriașă de a mobiliza oamenii într-o țară în care aproape 20.000 de persoane au fost reținute de la invazia Moscovei din februarie 2022 pentru că au protestat împotriva războiului din Ucraina.

Sobol a spus că sondajele din opoziție au arătat că mulți oameni sunt nemulțumiți de Putin, dar le este frică să vorbească. Ea a spus că tocmai gradul de represiune din Rusia a arătat că autoritățile sunt îngrijorate.

"Suntem de partea opoziției, trebuie să creăm mai multe puncte de tensiune pentru el", a spus ea. 


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel