Vladimir Putin: Dacă occidentalii vor să învingă Rusia, să încerce. Nu am început încă lucrurile serioase în Ucraina
Autor: Ioan-Radu Gava | Publicat pe: 07 iul 2022, 20:59
WhatsApp
Vladimir Putin a spus că Moscova "nu a început încă lucrurile serioase" în Ucraina și provoacă Occidentul să atace Rusia.

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a provocat joi pe occidentali să învingă Rusia "pe câmpul de luptă" din Ucraina, unde, susţine el, Moscova "nu a început încă lucrurile serioase", relatează AFP.

"Astăzi, auzim că ei vor să ne învingă pe câmpul de luptă. Ce să zic? Să încerce!", a declarat Putin în timpul unei reuniuni cu şefii grupurilor politice din camera inferioară a Parlamentului, transmisă la televiziune.

"Am auzit de mai multe ori că Occidentul vrea să se lupte cu noi până la ultimul ucrainean. Este o tragedie pentru poporul ucrainean. Însă pare că totul se îndreaptă în această direcţie". a adăugat el.

Aceste declaraţii războinice survin în contextul în care SUA şi ţările europene şi-au accelerat în ultimele săptămâni livrările de arme către Kiev, care încearcă să frâneze avansul trupelor ruse în estul Ucrainei.

G Ad:

"Toată lumea trebuie să ştie că nu am început încă lucrurile serioase" în Ucraina, a mai afirmat el în acest discurs, unul dintre cele mai dure din ultimele săptămâni.

Putin nu a anunţat totuşi o extindere a operaţiunii militare şi nici alte iniţiative concrete.

"În acelaşi timp, nu refuzăm negocierile de pace. Însă cei care le refuză trebuie să ştie că pe măsură ce trece timpul, cu atât le va fi mai dificil să negocieze cu noi", a adăugat preşedintele rus.

Folosind o retorică ce aminteşte de cea a liderilor sovietici din timpul Războiului Rece, Putin a denunţat de asemenea "liberalismul totalitar" occidental şi a spus că ofensiva din Ucraina marchează începutul unei tranziţii dintr-o lume marcată de "egocentrismul mondializat american spre o lume cu adevărat multipolară".

"În majoritatea ţărilor, oamenii nu vor o astfel de viaţă sau un astfel de viitor. S-au săturat să cadă în genunchi şi să se umilească în faţa celor care se cred excepţionali", a mai spus el, conform Agerpres.

Zelenski regretă demisia lui Boris Johnson, în timp ce Medvedev reacționează ironic: Cei mai buni prieteni ai Ucrainei pleacă

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a telefonat joi premierului britanic Boris Johnson pentru a-i împărtăşi sentimentul său de ”tristeţe” după anunţul privind demisia liderului conservator britanic, dar şi-a manifestat speranţa că această demisie nu va afectat sprijinul pe care Londra îl acordă Kievului în faţa agresiunii Rusiei, relatează agenţiile internaţionale de presă.

”Am primit toţi această veste cu tristeţe. Nu doar eu, ci întreaga societate ucraineană, care vă simpatizează foarte mult”, a transmis Zelenski, insistând asupra recunoştinţei ucrainenilor pentru sprijinul ferm oferit de Johnson astfel încât armata ucraineană să se poată apăra în faţa trupelor ruse.

Continuarea acestui sprijin a fost confirmată de un purtător de cuvânt al lui Johnson, după discuţia cu Zelenski. ”Premierul a subliniat sprijinul neclintit al tuturor partidelor britanice pentru poporul preşedintelui Zelenski şi a spus că Marea Britanie va continua să furnizeze (Ucrainei) ajutor (militar) defensiv atât timp cât va fi nevoie”, a asigurat purtătorul de cuvânt de la Downing Street.

Britanicii i0au spus lui Zelenski că este un ”erou”

Pe lângă continuarea furnizării de echipamente militare, Johnson i-a promis lui Zelenski că va continua să colaboreze cu partenerii săi în vederea găsirii de soluţii pentru deblocarea exporturilor de cereale ucrainene, a adăugat purtătorul de cuvânt al premierului britanic demisionar, care a încheiat convorbirea cu Zelenski spunându-i acestuia că este un ”erou” (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro
Astrosens.ro
Astrosens.ro