Vladimir Putin a anulat decretul prin care recunoștea suveranitatea Moldovei în problema Transnistriei
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Vladimir Putin a anulat decretul prin care recunoștea suveranitatea Moldovei în problema Transnistriei / Foto: Kremlin.ru
Vladimir Putin a anulat decretul prin care recunoștea suveranitatea Moldovei în problema Transnistriei / Foto: Kremlin.ru
Președintele rus Vladimir Putin a anulat decretul prin care recunoștea suveranitatea Moldovei în problema Transnistriei.

Președintele rus Vladimir Putin a anulat, marți, un decret  semnat în 7 mai 2012, care garanta respectarea suveranității, integrității teritoriale și a neutralității Republicii Moldova în stabilirea statutului special al Transnistriei, scrie Ziarul de Iași.

În prima zi a noului mandat de președinte al Federației Ruse, început în 2012, Putin a semnat decretul care trasa direcțiile de politică externă și relații internaționale. 

Ce prevedea decretul

Iată ce prevedea acesta în privința Transnistriei: 

”Pentru a implementa în mod consecvent politica externă a Federației Ruse, care face posibilă asigurarea intereselor sale naționale pe baza principiilor pragmatismului, deschiderii și abordării multi-vectorale în contextul formării unui nou sistem policentric de relații internaționale, decid:

1. Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, împreună cu alte organisme executive federale:

d) în relațiile cu statele membre ale Comunității Statelor Independente: să continue participarea activă la căutarea modalităților de soluționare a problemei transnistrene bazate pe respectarea suveranității, integrității teritoriale și a statutului neutru al Republicii Moldova în stabilirea statutului special al Transnistriei".

Ce înseamnă anularea acestei prevederi

Presa din Republica Moldova relatează că anularea acestei prevederi ar însemna ca Federația Rusă nu mai respectă suveranitatea, integritatea teritorială și statutul neutru al Republicii Moldova în privința problemei transnistrene. Așa zisa Republică Moldovenească Nistreană se află sub controlul direct al Federației Ruse. Pe teritoriul ei se află câteva mii de soldați ruși și cel mai mare depozit de muniție din estul Europei, la Cobasna.  Încă de la începutul războiului din Ucraina, aliații occidentali au luat în calcul scenariul prin care Putin să folosească Transnistria și forțele militare staționate acolo pentru a deschide un nou front în Vestul Ucrainei. 

Decizia lui Putin vine în contextul în care în ultima săptămână Maia Sandu și Vladimir Zelenski au vorbit deschis despre un plan de preluare a puterii de la Chișinău de către Kremlin, printr-o lovitură de stat.  

Putin a semnat decretul de marți imediat după discursul de peste o oră și jumătate în care a acuzat Occidentul că este vinovat pentru războiul din Ucraina, amenințând și cu folosirea armelor nucleare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel