Vlad Voiculescu îl acuză pe ”domnul ministru demis Vîlceanu” de manipulare: Compară mere cu pere
Autor: D.C. | Publicat pe: 11 oct 2021, 17:24
WhatsApp
Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății, demis de Florin Cîțu, critică propunerea PNL de plafonare a contribuțiilor la sănătate. Voiculescu recunoaște că sistemul de taxare din România avantajează capitalul și penalizează salariații, în special pe cei cu salarii mici. Impozitarea/taxarea propusă de ministrul Finanțelor nu are echivalent în Europa de vest, scrie Voiculescu, pe pagina sa de Facebook.

”Zilele trecute domnul ministru demis Vâlceanu ne-a spus că se gândește la plafonarea contribuțiilor la sănătate. Argumentele dânsului au sunat așa: „E incorect ca cineva cu salariu mare să plătească 10%, iar altul cu salariu mic o sumă mult mai mică, dar cu aceleaşi servicii”.

Pe formă:Formularea este ușor manipulatoare. Compară mere cu pere. Domnul ministru compară un procent (10%) cu o exprimare manipulatoare "o sumă mult mai mică" - în fapt, este vorba tot de același procent (10%).

Pe fond:Sistemul de taxare din România avantajează capitalul, formele independente de organizare (microîntreprinderile cu cifră de afaceri de până la 1,000,000 euro plătesc o sumă ridicolă inclusiv pentru activități de consultanță și management) și penalizează tocmai munca salarizată, dar în special salariile mici.

Mai pe românește: costurile totale pentru a plăti un salariu de până la 1000 de euro sunt mai mari în România decât în Austria și aproape orice altă țară din vestul Europei. Cu cât salariul crește, cu atât impozitarea în România devine mai avantajoasă, în principal datorită cotei unice de impozitare (vs. impozitare progresivă în mai toate țările din vestul Europei).

Ce propune acum PNL prin domnul Vâlceanu este de fapt reversul unei taxări progresive (care ar însemna un % mai mare la salariu mai mare). PNL propune ca cei care câștigă mai mult să plătească procentual mai puțin.

Propunerea PNL:

1. ar văduvi cel puțin temporar bugetul sănătății de sume consistente, în plină criză sanitară;

2. impozitarea/taxarea de tipul acesta (regresivă, în fapt) nu are echivalent în Europa de vest;

3. ignoră principala problemă de echitate a taxării din România: impozitarea excesivă a salariilor mici, pentru care soluția este cea propusă de Claudiu Nasui: zero taxe pe salariul minim!”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?