Vlad Țepeș, între adevăr și RĂZBUNARE. Vlad Nistor, despre scrisorile de INTOXICARE
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
Ce se știe despre Vlad Țepeș este mit sau adevăr? 

”Nu era cel mai blând cetățean al planetei, numai că trăia într-o lume în care regulile morale și comportamentale erau diferite față de cele de astăzi și în care limitele războiului erau cu totul altele decât cele de dinainte de reglementarea regulilor jocului. Existau și-n Evul Mediu niște forme de reglementare ale regulilor jocului, dar care nu erau mai niciodată respectate” a spus profesorul Vlad Nistor, pentru DCNews, despre Vlad Țepeș. 

Legenda, după o răzbunare a negustorilor sași

”E adevărat că probabil au existat niște trași în țeapă sub zidurile Târgoviștei. E relatată de către autorii contemporani. E adevărat că există un episod că turcii au văzut și alți trași în țeapă, cei care încercaseră să-l captureze, un grup de comando turcesc, e adevărat că există o relatare într-o scrisoare a lui Vlad Țepeș chiar, care vorbește despre câte capete de turci a numărat. Pe de altă parte, știm că există ideea că, în mod deliberat și bine construit, un număr de negustori sași din Transilvania, care-și pierduseră privilegiile comerciale în Țara Românească, în vremea lui Vlad Țepeș, au recurs la construirea unei legende cu care l-au intoxicat și pe Matei Corvin. Scrisorile de intoxicare a lui Matei Corvin au dus la capturarea și întemnițarea pentru mulți ani a lui Vlad Țepeș între cea de-a doua și a treia domnii.” a subliniat Vlad Nistor, pentru DCNews

”Matei Corvin i-a crezut pe sași, apoi l-a eliberat și l-a ajutat să obțină o a treia domnie” a explicat Vlad Nistor, fapt care ridică semne de întrebare. 

Vezi mai mult în video: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel