Data actualizării:
Data publicării:

Viziunea lui Vasile Dîncu pentru modernizarea statului: Altfel, nu avem nicio șansă / video

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Vasile Dîncu
Vasile Dîncu
Vasile Dîncu, candidat PSD la Parlamentul European, a fost invitatul lui Bogdan Chirieac în cadrul emisiunii electorale DC Votez unde a vorbit despre importanța modernizării statului. 

Vasile Dîncu a subliniat importanța României în contextul european, menționând că țara trebuie să se comporte ca o națiune importantă la Bruxelles pentru a câștiga respect. Acesta a evidențiat că alte țări în proces de integrare vin în România pentru expertiză și experiență. 

„Eu am învățat un lucru după mandatul meu de la Apărare, un lucru care mi se pare important pentru noi: România nu este o țară mică și la Bruxelles va trebui să ne comportăm, noi, echipa României, ca o țară importantă a Europei pentru că altfel nu ne va respecta nimeni.

Trebuie să arătăm ca o țară mare, țara care suntem, cu potențialul nostru. Alături de Polonia, suntem, pe flancul estic, țara cea mai importantă. Trebuie să fim lider regional.

Toate țările care se află într-un proces de integrare vin în România și caută expertiză, nu numai ajutorul nostru, ci și experiența noastă, suferințele noastre în integrarea asta lungă și legată de Schengen, MCV și de alte din proiectele noastre.

Avem, în momentul acesta, nu doar un capital uman, un capital demografic, dar avem și un capital de inteligență pe care îl putem investi și putem deveni lider în zonă. Va trebui să ne comportăm nu ca putere de mâna a doua, ci ca lider în zona noastră.", a spus Vasile Dîncu. 

2. Vasile Dîn... (vasile-diprc-ccprc-82ncu1_15117300.jpg)

Vasile Dîncu. Foto: Crișan Andreescu

Ultimul tren pentru România

Vasile Dîncu este de părere că anul electoral curent trebuie sacrificat pentru alegeri, dar că este ultima șansă pentru modernizarea statului. Acesta a evidențiat problema existenței a peste 1,2 milioane de funcționari publici, majoritatea fiind concentrați în instituțiile centrale din București, în loc să fie distribuiți în teritoriu. 

„Marea problemă a noastră este curajul de a face transformări. Am așteptat anul acesta electoral cu rugăciuni, dacă ar fi un an electoral în care să avem toate alegerile, după aceea să avem spațiul de 3-4 ani să facem reforme, vom face reforme.

Acum a venit un an electoral în care să zicem că îl sacrificăm pentru alegeri, dar este ultimul tren pentru România, dacă nu vom moderniza statul.

Astăzi, avem un stat în care avem peste 1.2 milioane de funcționari publici. Cea mai mare parte a lor este la centru, nu este în teritoriu, acolo unde este și populația. Cei mai mulți sunt la București sau țin de instituțiile care țin de administrația centrală.

Dacă nu vom face descentralizarea și dacă nu vom face un stat mai subțire, care să ne coste mai puțin și care să fie eficient, atunci nu avem nicio șansă. Ne vom mișca foarte greu în această competiție.", a spus Vasile Dîncu. 

Competiția pentru reconstrucția Ucrainei

Vasile Dîncu susține că Europa a oferit posibilitatea de a investi direct în industria de apărare a Ucrainei. Potrivit acestuia, România ar putea beneficia de aceste oportunități dacă va avea curajul să-și asume proiecte și să lupte pentru ele.

„Este o competiție acum pentru reconstrucția Ucrainei. Europa a dat, inclusiv la Summitul de la NATO și în documentul european pe care l-am invocat, posibilitatea de a investi direct în industria de apărare a Ucrainei. Investind direct în industria de apărare a Ucrainei, pentru România poate însemna următorul lucru: să construim capacități germano-ucrainene-românești pe teritoriul nostru pentru că este riscant să se pună investiții directe pe teritoriul Ucrainei. Asta înseamnă că noi am putea să câștigăm încă o dată din aceste oportunități care ne vin.

Pentru asta ne trebuie puțin curaj să ne asumăm aceste lucruri, să ne luptăm pentru un proiect și să fim uniți.”, a spus Vasile Dîncu la emisiunea „DC Votez" de pe DC News, DC News TV și ȘtiriDiaspora. 

Youtube video image

Partidul Social Democrat - Alianta PSD-PNL CMF: 41240002

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel