Vizită istorică a președintelui Chinei, la Moscova. Xi Jinping ajunge astăzi în capitala Rusiei
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres
Președintele chinez Xi Jinping urmează să se întâlnească astăzi la Moscova cu Vladimir Putin, ceea ce vine ca un impuls politic pentru președintele rus, după ce Curtea Penală Internațională l-a acuzat vineri de crime de război.  

Guvernul rus spune că Xi urmează să sosească luni la prânz pentru a se întâlni ulterior cu Putin, informal, sesiune de discuții urmată de o cină. Negocierile oficiale vor avea loc apoi marți, scrie The Guardian.

Xi va încerca să se prezinte ca un om politic împăciuitor pentru a nu își compromite poziția de „bun vechi prieten” al lui Putin – așa cum a spus liderul rus într-un articol de ziar publicat în China.

Xi și-a publicat propriul articol în Rossiiskaya Gazeta, un cotidian publicat de guvernul rus, în care a cerut „pragmatism” cu privire la Ucraina.

El a spus că propunerea Chinei, un document în 12 puncte publicat luna trecută și respins în mare parte de Occident, reflectă opiniile globale și încearcă să neutralizeze consecințele.

Totuși, el a recunoscut că soluțiile nu sunt ușoare. Potrivit traducerii Reuters din rusă, Xi scrie:

„Documentul servește ca un factor constructiv în neutralizarea consecințelor crizei și promovarea unei reglementări politice. Problemele complexe nu au soluții simple.”

Putin elogiază relaţiile ruso-chineze

Preşedintele Vladimir Putin a lăudat duminică relaţiile ruso-chineze, ajunse la apogeu, şi a împărtăşit aşteptările ridicate pe care le are de la discuţiile cu liderul Xi Jinping, în ajunul vizitei sale în Rusia, informează AFP.

'Relaţiile ruso-chineze au atins cel mai înalt punct din istoria lor şi continuă să devină mai puternice', a declarat preşedintele Putin într-un articol publicat de Kremlin în oficiosul guvernului chinez Cotidianul Poporului. Calitatea legăturilor dintre Moscova şi Beijing este 'superioară celei a uniunilor politice şi militare din epoca Războiului Rece', a apreciat liderul de la Kremlin. În relaţiile dintre Moscova şi Beijing,'nu există limite, nici subiecte interzise', consideră Vladimir Putin.

'Dialogul nostru politic este sincer la maximum, în timp ce cooperarea noastră strategică a devenit cuprinzătoare şi intră într-o nouă eră', a subliniat preşedintele rus. 'Relaţiile cu China sunt astăzi piatra de temelie a stabilităţii regionale şi globale, ele stimulează creşterea economică şi servesc drept garant al unei agende pozitive în afacerile internaţionale', a estimat şeful statului rus.

În condiţiile în care Statele Unite urmăresc o politică de 'dublă descurajare' a Rusiei şi a Chinei, Moscova şi Beijingul 'lucrează pentru a crea un sistem de securitate echitabil, deschis, incluziv şi care nu este îndreptat împotriva ţărilor terţe, atât la nivel regional, cât şi la nivel global', susţine Putin. El a denunţat, de asemenea, încercările NATO de a-şi extinde influenţa 'prin îndreptarea către regiunea Asia-Pacific'.

SUA urmăresc cu atenţie întâlnirea

Oficialii americani au declarat vineri că vor urmări cu atenţie întâlnirea de la Moscova, dintre preşedintele Chinei, Xi Jinping şi preşedintele rus, Vladimir Putin, în contextul temerilor că China ar putea furniza arme Rusiei.

Întâlnirea dintre cei doi președinți nu a fost o surpriză pentru Casa Albă, deoarece de mai multe săptămâni există informaţii că o astfel de întâlnire ar putea avea loc. Cu toate acestea, rămân îngrijorări profunde că parteneriatul "fără limite" pe care Xi Jinping şi Vladimir Putin l-au cimentat în timpul întâlnirilor anterioare s-ar putea adânci în timpul discuţiilor faţă în faţă de la Moscova.

Până acum, oficialii americani au sppus că nu a existat niciun indiciu că Beijingul a luat o decizie finală de a sprijini cu ajutor letal eforturile de război ale Moscovei, însă Washingtonul ia în considerare acest lucru şi monitorizează situaţia, mai ales că întâlnirea de săptămâna viitoare ar putea oferi un loc pentru un astfel de anunţ.

"Este un lucru pe care îl vom urmări. Evident, Rusia are propriile interese în încercarea de a atrage alte ţări în acest conflict, dacă poate, dar poziţia noastră este aceeaşi, indiferent dacă se întâlnesc sau nu", a zis consilierul pe probleme de securitate naţională al Statelor Unite, Jake Sullivan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel