Viviane Reding vrea crearea "Statelor Unite ale Europei"
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu, crisan_andreescu
WhatsApp

Viviane Reding, vicepreședintele Comisiei Europene și comisarul pentru Justiție, solicită  ca Uniunea Europeană să devină "Statele Unite ale Europei" care va fi "cea mai bună armă împotriva euroscepticilor", potrivit The Daily Telegraph.

Comisarul pe Justiție al Comisiei Europene, Viviane Reding, se pare că și-a început campania electorală pentru alegerile europarlamentare. Astfel, Reding, cel mai longeviv comisar de la Bruxelles, a solicitat ca ideea unei "adevărate uniuni politice" să figureze pe agenda alegerilor europene din această primăvară.

"Avem nevoie să creăm Statele Unite ale Europei, cu Comisia în calitate de guvern, alături de două camere — Parlamentul European și un 'Senat' al statelor membre", a precizat Reding.

Potrivit The Daily Telegraph, viziunea comisarului Reding, împărtășită de numeroși responsabili din instituțiile europene, ar transforma UE într-un superstat, alocând în același timp guvernelor și parlamentelor naționale un rol politic minor, echivalent cu cel jucat de consiliile locale în Marea Britanie.

 Sub auspiciile acestui plan, Comisia ar avea preeminență asupra guvernelor, iar europarlamentarii ar trece peste suveranitatea parlamentarilor din Camera Comunelor.

 De asemenea, liderii naționali, reuniți în cadrul Consiliului European, vor rămâne cu un rol consultativ, de "a doua cameră", similar celui al Camerei Lorzilor.

Nigel Farage, liderul Partidului Independenței Regatului Unite (UKIP), a declarat că, prin aceste declarații, Viviane Reding a dezvăluit adevărata alegere pe care alegătorii britanici trebuie să o facă la secțiile de votare.

 "Pentru cei care dețin puterea la Bruxelles, această singură alegere pe care o oferă, nu o reformă, ci doar 'Statele Unite ale Europei'. La 22 mai, britanicii trebuie să se întrebe dacă doresc acest lucru și să voteze în consecință", a declarat el. "Sunt sigur că oamenii vor spune 'Nu' acestui fanatism centralist", a adăugat liderul UKIP.

 Comentariile comisarului Reding, scrie publicația britanică, ilustrează prăpastia tot mai mare între o Europă care dorește o "uniune tot mai strânsă" și o Mare Britanie care exercită presiuni pentru a reduce puterile UE.

 "Presupunem plecarea Marii Britanii din UE, așa că nici măcar nu ne obosim să ne gândim la sensibilitățile britanicilor în acest moment", a declarat un oficial, citat de The Daily Telegraph.

 Cu toate acestea, preocupările sporesc la Bruxelles, în condițiile în care ostilitatea a atins niveluri fără precedent în întreaga Europă continentală, iar partidele ostile UE conduc în sondaje în Franța, Olanda și Grecia.

În acest context, oficialii de rang înalt din UE, cum ar fi Viviane Reding, doresc ca alegerile europene din luna mai să treacă dincolo de dezbaterile legate de austeritatea din zona euro, îmbrățișând o viziune grandioasă asupra Europei.

"Această dezbatere se deplasează în faza decisivă acum. În patru luni, cetățenii din întreaga Europă vor putea alege în ce Europă doresc să trăiască", a declarat ea.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel