Viviane Reding răspunde sesizării transmise de Augustin Zegrean
Sesizarea transmisă luni de către președintele Curții Constituționale Augustin Zegrean mai multor instituții europene, în care reclamă că un judecător al Curții le-a mărturisit colegilor că i-a fost frică să voteze pe marginea valabilității referendumului, nu a rămas fără răspuns. Astfel, după ce președintele Comisiei de la Veneția a cerut, marți, autorităților publice și partidelor din România "să respecte în totalitate" independența Curții, miercuri, vicepreședintele Comisiei Europene, Viviane Reding, a transmis că împărtășește și ea avertismentele lui Gianni Buquicchio.
Purtătorul de cuvânt al comisarului european pe Justiție, Mina Andreeva, a declarat, miercuri la briefingul de presă, că Viviane Reding a primit cu îngrijorare scrisoarea preşedintelui Curţii Constituţionale a României, Augustin Zegrean, în care reclamă presiuni din partea autorităților române și din partea partidelor politice.
Mina Andreeva a mai adăugat că avertismentele președintelui Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, privind ameninţarea judecătorilor CCR sunt ”pe deplin împărtăşite” și de vicepreședintele Comisiei Europene, scrie NewsIn.
Totodată, Reding reamintește că Executivul european urmărește cu atenție evoluțiile din România, în special cele privind respectarea justiției.
Criticilor comisarului UE pe Justiție, Viviane Reding, s-au alăturat și cele ale eurodeputatului german Elmar Brok, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din PE, care a susținut că "este intolerabil ca premierul socialist Victor Ponta să exercite presiuni asupra instanţei constituţionale şi ca judecătorii şi familiile acestora să fie ameninţaţi. Domnul Ponta încalcă principiul justiţiei independente", scrie Mediafax, citând un comunicat oficial.
Președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a transmis, luni, o adresă ”urgentă”, redactată pe două pagini, în data de 3 august, mai multor instituții europene, printre care și președintelui Comisiei de la Veneția, vicepreședintelui Comisiei Europene, secretarului general al Consiliului Europei, președintelui Curții Europene pentru Drepturile Omului, Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, în care reclamă presiuni asupra judecătorilor, dar și termene prea scurte pentru decizii.
Ulterior, președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, s-a declarat marți "șocat" de faptul că a primit de la CCR noi “informații” privind amenințări la adresa judecătorilor, precizând că se așteaptă ca judecătorii amenințați să fie protejați
Pe de altă parte, ministrul de externe, Titus Corlățean, i-a cerut, miercuri, președintelui CCR, Augustin Zegrean, să confirme autenticitatea documentului și a acuzațiilor incluse în el, arătând public că împărtăşeşte pe deplin poziţia exprimată de președintele Comisiei de la Veneția, ”potrivit căreia orice presiune asupra oricărei instanţe, fie ea constituţională sau ordinară, în scopul influenţării deciziilor sale sau în orice alt scop, este absolut inadmisibilă”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News