Data actualizării:
Data publicării:

Viteza cu care zboară sania lui Moș Crăciun ca să livreze cadouri fiecărui copil de pe Pământ. Oamenii de știință au făcut calculul

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
Viteza cu care zboară sania lui Moș Crăciun ca să livreze cadouri fiecărui copil de pe Pământ. Oamenii de știință au făcut calculul / Foto: Pixabay
Viteza cu care zboară sania lui Moș Crăciun ca să livreze cadouri fiecărui copil de pe Pământ. Oamenii de știință au făcut calculul / Foto: Pixabay
Oamenii de știință au calculat cu ce viteză ar trebui să zboare sania lui Moș Crăciun ca să livreze cadouri fiecărui copil de pe Pământ.

Un profesor de inginerie mecanică și aerospațială a calculat cu ce viteză trebuie să zboare sania trasă de reni, pentru ca Moș Crăciun să poată livra într-o singură noapte cadouri pentru aproximativ  cei 200 de milioane de copii din lumea întreagă. Astfel, potrivit potrivit calculelor profesorului de inginerie mecanică și aerospațială la North Carolina State University, Larry Silverberg, sania lui Moș Crăciun zboară cu 8.180.295,55 kilometri pe oră.

Vă întrebați cum a ajuns profesorul la acest rezultat? Ei bine, Moș Crăciun va trebui să livreze cadouri în Ajunul Crăciunului la aproximativ 200 de milioane de copii, răspândiți pe o suprafață de 517.997.622 de kilometri pătrați. Având în vedere că în fiecare casă locuiesc în medie 2,67 de copii, acesta va avea de vizitat aproximativ 75 de milioane de case, la o distanță medie de 2,62 kilometri, și va trebui să parcurgă aproximativ 196.340 de kilometri.

Pentru a parcurge această distanță în doar 24 de ore, Moș Crăciun ar trebui să zboare, cu tot cu reni și sanie, cu o viteză de 8.180.295,55 kilometri pe oră, scrie popsci.com.

Norii de relativitate

Silverberg susține că isprava este posibilă deoarece sania ar trebui să călătorească cu o viteză care este de 130 de ori mai mică decât viteza luminii sau cu 300 de milioane de metri pe secundă.  Pentru ca ceva să să se poată mișca atât de repede, ar fi dificil, dar nu imposibil, a mai spus acesta.

Totuși, o călătorie cu o viteză atât de mare pentru un bătrân plinuț poate fi complicată. Silverberg și studenții săi au găsit un scenariu mai realist: norii de relativitate. Norii de relativitate, bazați pe fizica relativă, îi permit lui Moș Crăciun să întindă timpul ca o bandă de cauciuc și să îi ofere luni de zile să livreze cadouri, în timp ce pentru noi, ceilalți, trec doar câteva minute.

Teoria lui Silverberg este plauzibilă, spune Danny Maruyama, doctorand care cercetează fizica sistemelor la Universitatea din Michigan. Dacă Moș Crăciun ar călători cu viteza luminii, ar împărtăși sarcina de livrare cu elfii săi și ar folosi norii de relativitate, ar fi capabil să livreze cadourile în aproximativ cinci minute pe Pământ, spune Maruyama.

"Deși eu însumi nu știu multe despre norii de relativitate, cred că este foarte posibil ca un bărbat care zboară într-o sanie, trăiește cu elfi și are reni zburători să aibă tehnologia necesară pentru a utiliza norii de relativitate", spune el.

Un scenariu mai realist

Și dacă Moș Crăciun ar folosi mai multe sănii? Silverberg spune că dacă Moș Crăciun și spiridușii săi folosesc 750 de sănii pentru a livra cadourile, fiecare sanie ar trebui să se deplaseze cu aproximativ 128,75 kilometri pe oră, un scenariu mult mai realist.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel