Data actualizării:
Data publicării:

Visul lui Ceaușescu, aproape de a deveni realitate

Autor: Crişan Andreescu | Categorie: Economie
WhatsApp

Sorin Oprescu a vorbit, joi, la Consiliul Oraşelor şi Regiunilor Dunărene de la Viena despre unul dintre proiectele lui Nicolae Ceaușescu: realizarea canalului Bucureşti - Dunăre, care ar putea deveni realitate.

Întâlnirea Comitetului Executiv extins al Oraşelor şi Regiunilor Dunărene a vizat perspectivele politicilor urbane în regiunea Dunării, în contextul elaborării unei Platforme Urbane în Regiunea Dunăreană (UPDR).

În alocuţiunea rostită în deschiderea evenimentului, Sorin Oprescu, a ţinut să sublinieze importantă includerii de către UE a capitalelor ţărilor riverane în elaborarea strategiei.

"Cred că dezvoltarea Dunării de Jos nu reprezintă doar o prioritate zonală. După discuţii privind strategia UE, care au durat aproape trei ani, astăzi este evident că avem nevoie de o Dunăre unificatoare şi nu de o graniţă între nord şi sud, între vest şi est. Avem nevoie de o Dunăre că axă majoră de dezvoltare economică şi socială, la nivelul continentului european. Sper că, după discuţiile din aceste zile să înţelegem că a venit momentul depăşirii stadiului declarativ şi să decidem împreună intrarea în etapă acţiunilor concrete", a declarat Sorin Oprescu.

Citește și: Oprescu, despre schimbarea importantă care vizează Capitala

Primarul Sorin Oprescu le-a propus omologilor europeni continuarea proiectului prin care Bucureştiul devine port la Dunărare.

Prin legarea Bucureştiului de Dunăre, se va putea folosi un canal care va avea capacitatea să transporte 20 de milioane de tone de mărfuri în fiecare an.

Acesta va reprezenta o alternativă ecologică şi mai sigură la transportul feroviar. În acest mod, capitala României îşi va consolida poziţia de cel mai mare centru economic din regiune şi va avea legături directe cu Belgrad, Budapesta, Bratislava, Viena sau Frankfurt.

Totodată, el şi-a exprimat convingerea că, pentru realizarea unei reale dezvoltări a bazinului dunărean, piatră de temelie este "elaborarea unui program complex, bazat pe un concept unitar, pentru întreg teritoriu, cu implicarea instituţiilor publice din România şi din Bulgaria, a Comisiei Europene şi a celorlalte instituţii continentale, administrative şi financiare.

"Un prim pas ar putea fi realizarea proiectului pentru zona economică Bucureşti Sud, în lungul canalului Bucureşti - Dunăre, cu extensie spre Giurgiu/Ruse. Atât Bucureştiul cât şi Sofia trebuie să se transforme în două locomotive de dezvoltare pentru a putea atinge obiectivele Strategiei Uniunii Europene privind conectivitatea şi creşterea calităţii vieţii", a mai spus Oprescu.

Citește și: Oprescu: Pentru dezvoltarea Bucureştiului este esențială racordarea la Dunăre

La eveniment au mai fost prezenţi primarul oraşului Viena, Michael Haupl, primarul oraşului Ulm, Ivo Gonner, primarul Sofiei, Yordanka Fandakova, Peter Langer, coordonator general al Consiliului Oraşelor şi Regiunilor Dunării, precum şi Jose Palmă Andres, director al Comisiei Europene, în cadrul DG-Regio, alături de alţi oficiali europeni.

Citește și: Iliescu: Canalul Dunăre-Bucureşti e o aberaţie, nu e necesar, nu poate fi folosit pentru navigaţie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel