Chirieac: Este România un partener important sau se află în pluton? George Maior: Odată rezolvată...
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Ambasadorul României în SUA, George Maior, a vorbit despre importanța României în fața SUA, care sunt legăturile și ce lipsește. 

”Este România printre cei mai importanți parteneri din Europa Centrală și de Est sau se află în pluton, printre alte state?” a fost întrebat George Maior de către analistul politic Bogdan Chirieac, în interviul acordat DCNEWS, transmis pe DCNEWS TV. 

”Cred că, alături de Polonia, suntem printre cei mai importanți parteneri. Dialogul și comunicarea sunt foarte bune pe toate palierele - politic, diplomatic, securitate, militar, economic - mai trebuie rezolvată, și o spun fără reținere aici, către autoritățile americane și în discuțiile pe care le am la nivel de Congres, problema includerii României în Visa Waiver, acest lucru e pe agendă permanent. Odată rezolvată, cred că avem un parteneriat plenar. I-am spus și ambasadorului Zuckerman această chestiune. Există mai mult potențial în zona economică, dar, și aici, uneori, percepțiile sunt nu foarte precise, din cauză că anumite companii mari americane care au investit și desfășoară activități de producție în România sunt înregistrate în alte state, deci sunt cuantificate ca investiții provenind din acele state de înregistrare, dar, de fapt, sunt companii americane. Repet, aici e loc pentru mai mult potențial. Nivelul de schimburi comerciale și de investiții a crescut de la an la an: 20% în privința volumului schimburilor comerciale, 6-7% nivelul investițiilor anuale. Din punct de vedere militar, nu mai vorbim, cooperare foarte bună, element de stat pivot în ceea ce privește capacitatea României de a asigura misiuni ale NATO, dar și dinamica parteneriatului într-o regiune complexă. La nivel de schimb de analiză, de informații, stăm foarte, foarte bine. Toate aceste lucruri cumulate cred că mă îndreptățesc să afirm că suntem unul din principalii parteneri ai SUA în această zonă a Europei”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel