Virusul Nipah amenință omenirea cu o nouă pandemie. Noi precizări ale cercetătorilor
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Virusul Nipah amenință omenirea cu o nouă pandemie. Noi precizări ale cercetătorilor   /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixbay
Virusul Nipah amenință omenirea cu o nouă pandemie. Noi precizări ale cercetătorilor / Foto cu caracter ilustrativ: Pixbay
Oamenii de știință trag un semnal de alarmă din cauza virusului Nipah și urmărilor pe care acesta le-ar putea provoca.

În timp ce întreaga planetă este profund afectată de pandemia COVID-19, cercetătorii își fac griji ca un alt virus periculos să nu se răspândească. Este vorba despre Nipah, un virus a cărui rată de mortalitate este de 75% și împotriva căruia nu există un vaccin, scrie BBC. El se găsește în fecalele liliecilor și a fost descoperit prima dată în Cambodgia (mai multe detalii AICI).

Virusul Nipah este o tulburare patogenă și este răspândit de la animale la oameni, la fel ca coronavirusul. Virusul poate fi, de asemenea, răspândit de la persoană la persoană prin alimente infectate sau contact direct. La animale, precum porcii, Nipah poate declanșa, de asemenea, reacții severe, rezultând pierderi economice semnificative pentru fermierii din întreaga lume.

Virusul Nipah, care provine de la liliecii de fructe și poate fi răspândit de la animale la oameni, a fost identificat pentru prima dată în Malaezia în 1999, declanșând umflături cerebrale extreme, vărsături, convulsii și infecții respiratorii acute, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Comparativ cu o rată ridicată a mortalității, infecția are un timp îndelungat de incubație de 45 de zile, ceea ce înseamnă că răspândirea poate fi foarte rapidă.

Infectări în Asia de Sud-Est

BBC a precizat că atât Bangladeshul, cât și India au avut focare de Nipah.  Au existat 11 focare separate în Bangladesh în perioada 2001-2011. Din 196 de persoane detectate cu infecție, 150 au murit. Potrivit raportului, liliecii de fructe care poartă virusul se deplasează până la plantațiile de palmieri curgători pentru a bea sucul din copaci, iar apoi urinează pe vasul de colectare, contaminând sucul.

Experții avertizează că pandemia COVID-19 care a ucis acum 2,5 milioane de oameni ar putea fi doar începutul dacă nu tratăm acest lucru în serios. Express.co.uk a precizat că infecția cu virusul Nipah (NiV) ar provoca boli umane moderate până la grave, inclusiv umflarea creierului și șanse ridicate de deces.

Inițial, afecțiunea prezintă febră și dureri de cap între 3 și 14 zile și implică simptome ale bolii pulmonare, cum ar fi tuse, dureri în gât și probleme de respirație.De asemenea, simptomele pot fi însoțite de o stare de umflare a creierului (encefalită) în care semnele pot implica somnolență, dezorientare și suferință mentală care se pot dezvolta progresiv în comă, precizează ScienceTimes.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel