Virusul care te păcăleşte că eşti vedetă pe Youtube
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
cel-mai-puternic-virus-informatic-din-istorie-ataca-sua-si-europa_size1
cel-mai-puternic-virus-informatic-din-istorie-ataca-sua-si-europa_size1

Companiile de securitate informatică nu mai prididesc cu alertele pentru sutele de milioane de utilizatori de Facebook, cea mai populară reţea de socializare online. Experţii români de la BitDefender au detectat ieri unul dintre cele mai ingenioase atacuri informatice, prin intermediul acestei platforme, cu efecte devastatoare pentru computerele victimelor.

Vârful de lance este un "troian” (Trojan.FakeAV.LVT) care alege un utilizator de Facebook, pe care îl anunţă (printr-un dialog in casuţa de chat) despre existenţa unui film postat pe Youtube, în care chiar el este protagonistul. Filmuleţul pare a fi autentic, deoarece conţine o mulţime de comentarii din partea prietenilor de pe Facebook. În plus, pentru ca totul să fie cât mai credibil, filmul afişează în titlu chiar numele utilizatorului, extras din profilul său de Facebook.

"Cu această ameninţare, infractorii cibernetici au dus tehnicile de inginerie socială la un cu totul alt nivel. Utilizatorul este hărţuit cu mesaje personalizate şi foarte bine ţintite, informaţiile folosite fiind extrase chiar din contul său de Facebook. Astfel, totul este conform cu realitatea şi astfel extrem de credibil”, a declarat Cătălin Coşoi, Head of Online Threats Lab, BitDefender.

Atunci când utilizatorul doreşte să vizualizeze filmul, i se cere să instaleze o versiune actualizată a plugin-ului de Flash care, de fapt, este o falsă soluţie antivirus cu funcţii de downloader şi de bot (duce la instalarea unor programe periculoase care permit controlul de la distanţă al calculatorului compromis).

Falsul antivirus (poate să imite 16 produse diferite de securitate) copiază în detaliu interfaţa şi comportamentul soluţiei antivirus folosită de utilizator şi recomandă repornirea sistemului pentru a finaliza procedura de dezinfecţie. După dezinstalarea soluţiei antivirus funcţionale, componentele de descărcare şi bot permit atacatorilor virtuali să preia controlul asupra calculatorului compromis şi să îl folosească în acţiuni cyberinformatice dintre cele mai diverse.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel