Urmărește emisiunea live
Virușii „zombie”, redescoperiți după 48.000 de ani. Ar trebui să ne îngrijorăm?
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
În timpul dezghețurilor pot fi eliberate deșeuri chimice și radioactive care datează din timpul Războiului Rece, care au potențialul de a dăuna vieții sălbatice și de a perturba ecosistemele, avertizează specialiştii.

Temperaturile mai ridicate din Arctica dezgheață permafrostul din regiune – un strat înghețat de sol aflat sub pământ – și pot provoca apariția unor viruși care, după ce au stat în stare latentă timp de zeci de mii de ani, ar putea pune în pericol sănătatea animalelor și a oamenilor. „Se întâmplă multe lucruri îngrijorătoare cu permafrostul și acest lucru arată cu adevărat de ce este super important să păstrăm cât mai mult permafrost înghețat posibil”, a declarat pentru CNN Kimberley Miner, cercetător în domeniul climei la NASA Jet Propulsion Laboratory din cadrul California Institute of Technology din Pasadena, California.

Permafrostul acoperă o cincime din emisfera nordică, fiind la baza tundrei arctice și a pădurilor boreale din Alaska, Canada și Rusia de milenii. Acesta servește ca un fel de capsulă a timpului, păstrând – pe lângă virușii antici – rămășițele mumificate ale unor animale dispărute pe care oamenii de știință au reușit să le dezgroape și să le studieze în ultimii ani, inclusiv doi pui de leu de peșteră și un rinocer lânos.

Viruşii îngheţaţi, risc activ

Pentru a înțelege mai bine riscurile pe care le prezintă virușii înghețați, Jean-Michel Claverie, profesor emerit de medicină și genomică la Facultatea de Medicină a Universității Aix-Marseille din Marsilia, Franța, a testat mostre de pământ prelevate din permafrostul siberian pentru a vedea dacă particulele virale conținute sunt încă infecțioase. El este în căutarea a ceea ce el descrie ca fiind „virusuri zombi” – și a găsit câteva. Eforturile sale de a detecta virușii înghețați în permafrost au fost parțial inspirate de o echipă de oameni de știință ruși care, în 2012, au reînviat o floare sălbatică dintr-un țesut de semințe vechi de 30.000 de ani găsit în vizuina unei veverițe. (De atunci, oamenii de știință au reușit, de asemenea, să readucă la viață animale microscopice străvechi). „Vedem urmele multor, multor, multor, multor alți viruși”, a adăugat el. „Deci știm că sunt acolo. Nu știm cu siguranță că sunt încă în viață. Dar raționamentul nostru este că, dacă virusurile amibelor sunt încă în viață, nu există niciun motiv pentru care celelalte virusuri să nu fie încă în viață și să fie capabile să își infecteze propriile gazde”.

O epidemie de antrax în Siberia, care a afectat zeci de oameni și peste 2.000 de reni între iulie și august în 2016, a fost, de asemenea, legată de dezghețarea mai adâncă a permafrostului în timpul verilor excepțional de calde, permițând sporilor vechi de Bacillus anthracis să reapară din vechile cimitire sau din cadavrele de animale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel