Data publicării:

Virtuozi muzicieni români în recitaluri la Viena şi Istanbul

Autor: Magdalena Popa Buluc | Categorie: Cultura
WhatsApp

Alegeri prezidentiale 2024

Recital al pianistei Adela Liculescu la sala Salvator din Viena

Pianista Adela Liculescu susţine un concert la sala Salvator din Viena în data de 16 noiembrie, de la ora 19.30. Programul serii cuprinde compoziţii de Ludwig van Beethoven, Franz Liszt, Frédéric Chopin, Claude Debussy şi Maurice Ravel.

Recitalul face parte din seria de concerte intitulată Mahagony-Zyklus. Numele provine de la pianul pe care muzicienii concerteză, un pian cu furnir de mahon, marca Bösendorfer, ce are o vechime de aproximativ 100 de ani.

Adela Liculescu este absolventă a şcolii de artă „Marin Sorescu“ din Craiova unde a studiat pianul sub îndrumarea profesoarei Mariana Ilie şi a maestrului Mihai Ungureanu. În prezent este studentă a Universităţii de Muzică şi Artă din Viena, sub coordonarea profesorului Martin Hughes. În noiembrie 2015 pianista a câştigat premiul 1 la Concursul Bösendorfer din Viena. Totodată, Adela Liculescu a câştigat premiul 5 şi Premiul special Molly Joó-Máthé la a 14-a ediţie a  International „Beethoven“ Piano Competition (Viena 2013), premiul 1 la Elena Rombro-Stepanow Klavierwettbewerb (Viena 2012), Premiul 1 la Olimpiada Naţională de Interpretare Instrumentală (2012, 2011, 2010, 2009, 2007), Premiul 1 la Concursul Naţional Craiova Piano (2012, 2011, 2010, 2009, 2008, 2007, 2006), Premiul 1 la concursul internaţional de pian Carl Filtsch din Sibiu (2009). Între 2001 şi 2013 Adela Liculescu a participat la o serie de cursuri sub coordonarea unor pianişti consacraţi, precum Walter Krafft (Germania), Csíky Boldizsár (România), Mihai Ungureanu (România), Martin Hughes (Austria), Diana Ketler (Marea Britanie), Konstantin Lifschitz (Elveţia), Carlos Roque Alsina (Franţa), Jacques Rouvier (Franţa) şi Sylviane Deferne (Elveţia). Adela Liculescu a concertat pe scene prestigioase din Austria, Germania, Italia, Franţa şi Polonia.

Doi artiștii, flautisul Matei Ioachimescu şi pianistul Ata Üstün Bilgin, la Istanbul

Joi, 8 decembrie 2016, pe una dintre cele mai importante scene din Istanbul, Opera “Leyla Gencer”, la ora 19.30,  au întâlnire doi virtuozi muzicieni: flautistul român Matei Ioachimescu și pianistul turc Ata Üstün Bilgin. Cei doi artiști vin cu un program divers, dificil și care cuprinde lucrări din sfera universală a muzicii clasice.

Proiectul susținut de ICR Istanbul aduce împreună doi muzicieni de excepție, care trec cu ușurință prin diferite stiluri muzicale, adoptând și prezentând muzică de calitate, indiferent de unde vine ea și indiferent de naționalitatea lor.

Matei Ioachimescu, flautist român de renume, susține o activitate concertistică impresionantă, fiind recunoscut pentru interpretările repertoriului baroc, modern, dar și pentru recitaluri crossover. A studiat la Universitatea de Muzică din Viena și este laureat al numeroaselor competiții naționale de interpretare, fiind totodată câștigator al burselor Thyll-Dürr, Yamaha Grant Wien și artist al Fundației Yehudi Menuhin. Instrumentul la care cântă Matei este un flaut din aur al producătorului japonez Muramatsu. Pentru activitatea sa intensă și calitatea înaltă a proiectelor susținute, Ministerul de Externe austriac, i-a oferit titlul de Ambasador al Integrării în anul 2013.

Pianistul turc Ata Üstün Bilgin s-a născut la Bursa, a început să studieze pianul la vârsta de patru ani și de atunci este un muzician foarte căutat, atât ca solist, cât și ca partener de muzică de cameră în diferite formații. Cariera sa îl poartă pe scene importante din Franța, Slovenia, Rusia, Japonia sau Austria. Este câștigător al multor competiții internaționale, iar în urma succesului de la Concursul Sergei Rachmaninoff, a fost invitat să studieze la celebrul Conservator din Moscova. În prezent Ata Üstün Bilgin își continuă studiile de perfecționare la Universitatea de Muzică din Graz, Austria.

Recitalul va fi susținut în sala de spectacole ale Operei “Leyla Gencer” / “Leyla Gencer Opera ve Sanat Merkezi”, unde au loc concerte simfonice, recitaluri camerale și unde se pun în scenă opere, una dintre prestigioasele săli ale zonei asiatice din Istanbul. Inaugurată în urmă cu doi ani, sala are o capacitate de aproximativ 800 de locuri și poartă numele marii soprane de origine turcă Leyla Gencer. Artista a fost una dintre marile soprane ale secolului XX și a preferat belcantoul. Soprana a petrecut cea mai mare parte a carierei sale în Italia, iar în repertoriul ei a acoperit mai mult de 70 de roluri importante, interpretând majoritatea eroinelor lui Donizetti.

În programul concertului de la Istanbul sunt incluse următoarele piese: W.A. Mozart - Sonata pentru flaut și pian KV 305, C. Debussy - Prelude a l'après midi d'un faune, E. Granados - Dans spaniol nr. 5, Vidolldo - El Choclo, Clarke - Touching the ether, F. Lizst - Rapsodia ungara nr. 2, Serkan Gürkan - Dans turcesc, F. Say - Black Earth, Petre Elinescu - Dansul vrăjitoarelor, Bela Bartok - Dansurile românești.

Recitalul constituie o oportunitate extraordinară de colaborare a celor doi muzicieni, fiecare de altă naționalitate, un român și un turc, care cântă împreună și care se bucură de succes pe scena internațională prin evenimentele pe care le suțin.

Pentru ICR Istanbul, organizarea acestui proiect muzical bilateral se traduce prin deschiderea față de noi operatori culturali din Republica Turcia, înlesnind astfel relațiile și colaborările dintre artiștii români și cei turci.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel