Viorel Ștefan, președintele Comisiei pentru buget:Toate motoarele creșterii economice sunt gripate
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
bani
bani

Preşedintele Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor, Viorel Ştefan, a declarat Agerpres, că România nu va ieşi din criză în 2011, pentru că lipsesc motoarele care să conducă la o astfel de evoluţie.

El a arătat că investiţiile publice, primul motor care ar fi putut antrena relansarea economică, nu numai că nu au demarat la 1 ianuarie 2011, aşa cum promitea Guvernul, ci s-au redus în această lună cu 31% faţă de ianuarie 2010, conform execuţiei bugetare aferente acestei luni.

Un alt motor ar fi fost creşterea gradului de absorbţie pe fonduri europene. Însă, potrivit preşedintelui comisiei, procesul de atragere a fondurilor UE este blocat de birocraţia excesivă şi de politizarea fără precedent. Astfel, aplicanţii care nu sunt membri ai PDL, UDMR, UNPR nu primesc prefinanţări pentru proiectele lor.

 În ceea ce priveşte un al treilea motor de relansare economică - exportul - acesta este afectat de măsurile interne incoerente aplicate în politica fiscală și de transformarea statului într-un element de blocaj financiar, din cauza arieratelor de şase miliarde de euro, reprezentând 5% din PIB.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel