Data actualizării:
Data publicării:

Viorel Hrebenciuc, 2 ani de închisoare în dosarul retrocedărilor de păduri

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto pixabay/Hrebenciuc, condamnat în primă instanță
foto pixabay/Hrebenciuc, condamnat în primă instanță

Curtea de Apel Brașov a dat sentința în dosarul retrocedărilor de păduri. 

Alegeri prezidentiale 2024

Viorel Hrebenciuc, fost lider al PSD, a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare, de Curtea de Apel Brașov. Decizia nu este definitivă. Fiul său, Andrei Hrebenciuc, a primit tot doi ani, dar cu suspendare. În dosar a fost condamnat și fostul social-democrat Ioan Adam. 

Acuzațiile sunt cu privire la o retrocedare, despre care se spune că ar fi nelegală, a peste 43.000 de hectare de pădure din județul Brașov, arată evz

Parcursul dosarului

Mai întâi, acest dosar a fost judecat la Curtea Supremă, care a dictat și pedepse. Dar verdictul a fost anulat ca urmare unei decizii a CCR ce viza componența completelor de judecată. Așadar, cazul a fost rejudecat, iar la data de 18 iunie, magistrații au ascultat pledoariile finale. Și au fixat un termen pentru data de 22 iulie.

Curtea de Apel Brașov rejudecă pe fond dosarul retrocedării ilegale a celor 43.227 hectare împădurite, drept efect al Curții Constituționale. Începând cu februarie 2020, s-au readministrat o serie de probe și au fost reaudiați o serie de martori, s-a efectuat o expertiză criminalistică, s-au audiat înregistrări, s-au luat declarații unor inculpați, dar au fost declarate nule, pe baza unei alte decizii ale Curții Constituționale a României, interceptările convorbirilor, mesaje sau înregistrări ambientale obținute de procurori cu sprijinul Serviciului Român de Informații. 

Dosarul de corupție a ajuns la Curtea de Apel Brașov, ca urmare a faptului că inculpații cu înalte funcții de demnitari publici au renunțat la acestea, pentru a nu mai fi judecați de către Înalta Curte de Casație si Justiție.

„Deși cererea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva și a Direcției Silvice Bacău de constituire ca parte civilă în dosar a fost respinsă de Curtea de Apel Brașov în data de 26 iunie 2020 motivat de faptul că statul este reprezentat de Ministerul Finanțelor, sperăm într-o judecată corectă, în care probele existente în cele 63 (LXIII) de dosare anexate de Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov să fie analizate obiectiv, inclusiv probele propuse prin termenul Ministerul Finanțelor Publice la termenul din 24 iulie 2020”, se arăta în comunicatul instituției.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel