Viorel Badea: România va monitoriza situaţia românilor din Serbia
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Viorel Badea (2)
Viorel Badea (2)

România va monitoriza constant şi atent situaţia românilor din Serbia şi îşi va modela relaţiile sale cu statul sârb în funcţie de modul în care acesta din urmă va respecta legislaţia europeană privind drepturile minorităţilor naţionale.

În perioada 23 – 24 septembrie a.c., senatorul PDL Viorel Badea a avut întâlniri şi consultări cu reprezentanţii asociaţiilor de români din Serbia, atât din Voivodina cât şi din Valea Timocului. Pe agenda discuţiilor au stat chestiuni referitoare la recensământul populaţiei din Serbia, raporturile între comunităţile de români din Serbia de Răsărit şi românii din Voivodina, precum şi unele aspecte legate de strategia de acţiune a statului român în beneficiul comunităţilor de români/vlahi din Serbia de Răsărit.

Un punct foarte important pe agenda de discuţii l-a constituit statutul Protopopiatului Creştin Ortodox Român „Dacia Ripensis” şi, în special, modalităţile în care autorităţile locale şi centrale sârbe înţeleg să respecte dreptul la libertatea religioasă a românilor din Serbia de Răsărit.

Totodată, senatorul Viorel Badea a participat la un spectacol organizat de Asociaţia pentru Cultura a Românilor-Vlahilor "Ariadnae Filum" cu sprijinul Institutului Cultural Român, în intervenţia sa, susţinută în faţa a peste 400 de români/vlahi, preşedintele Comisiei pentru românii de pretutindeni a vorbit despre necesitatea păstrării identităţii culturale şi religioase a românilor din Serbia.

În acelaşi timp, senatorul PDL a atras atenţia autorităţilor sârbe referitor la modul în care acestea înţeleg să respecte drepturile comunităţilor române din statul vecin, reiterând faptul că România va monitoriza constant şi atent situaţia românilor din Serbia şi îşi va modela relaţiile sale cu statul sârb în funcţie de modul în care acesta din urmă va respecta legislaţia europeană privind drepturile minorităţilor naţionale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel