Violențe în Suedia, după o manifestație de extremă dreapta
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Violențe în Suedia, după o manifestație de extremă dreapta / Foto: Captură video Youtube News Pro
Violențe în Suedia, după o manifestație de extremă dreapta / Foto: Captură video Youtube News Pro
Violențele continuă în Suedia, după o manifestație de extremă dreapta.

Oraşul Malmö din sudul Suediei a fost în timpul nopţii de sâmbătă spre duminică scena mai multor episoade violente, în urma unor contra-manifestanţi care au denunţat intenţia unei mişcări de extremă dreapta de a da foc unui exemplar de Coran, a anunţat duminică poliţia suedeză, transmite Agerpres, citând AFP.

"Au existat incendii în diferite locuri în timpul nopţii la Malmö", au anunţat forţele de ordine suedeze într-un comunicat.

Au fost incendiate pubele, un autobuz şi o maşină. Au fost depuse mai multe plângeri pentru vandalism, se precizează în comunicat.

12 polițiști au fost răniți



Incidentele au izbucnit după o manifestaţie a mişcării anti-imigraţie şi anti-islam "Linia dură", condusă de danezul-suedez Rasmus Paludan, care organizează în prezent un turneu în Suedia, turneu ce a dus la mai multe ciocniri între poliţie şi la contra-manifestanţi în mai multe oraşe din Suedia.

Manifestaţia de sâmbătă a lui Paludan a fost mutată dintr-un cartier din Landskrona într-o parcare din Malmö, marele oraş din apropiere, pentru a evita confruntările. Cu toate acestea, proteste au izbucnit în diferite cartiere din Malmö, cu lansări de pietre împotriva poliţiei.

Joi şi vineri, circa 12 poliţişti au fost răniţi în timpul unor ciocniri cu participanţi la contra-manifestaţii împotriva lui Paludan.

Șefa guvernului suedez: Indiferent ce crezi, nu trebuie să recurgi niciodată la violenţă



Şefa guvernului a condamnat aceste violenţe şi atacurile asupra poliţiei.

"În Suedia, oamenii sunt autorizaţi să-şi exprime opiniile, fie că sunt de bun sau prost gust, este o parte a democraţiei noastre. Indiferent ce crezi, nu trebuie să recurgi niciodată la violenţă. Nu o vom accepta niciodată", a declarat Magdalena Andersson pentru agenţia de presă TT. "Acesta este exact genul de reacţie violentă pe care el (Rasmus Paludan) vrea să o vadă. Însuşi scopul este de a incita oamenii să se opună unul altuia", a adăugat ea.

Rasmus Paludan a provocat incidente de mai multe ori în ultimii ani. În noiembrie 2020, a fost arestat în Franţa şi apoi deportat. Alţi cinci activişti au fost arestaţi în Belgia la scurt timp, acuzaţi că vor "să răspândească ură" prin arderea unui Coran la Bruxelles.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel