Violențe în Iran. Oamenii protestează din cauza lipsei apei
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Violențele se intensifică și protestele continuă din cauza lipsei apei din Khuzestanul iranian.

Din cauza lipsei apei în Khuzestanul iranian, violențele s-au intensificat, iar protestele nu par să se oprească din cauza lipsei apei în regiune. Autoritățile iraniene au declarat că un ofițer de poliție a fost împușcat de „agitatori” în provincia Khuzestan din Iran, unde protestele din ultimele șase nopți au devenit din ce în ce mai puternice.

Mass-media de stat a raportat că un alt ofițer de poliție din Bandar Mahshahr a fost rănit după ce a fost împușcat în picior, marți seara, întrucât videoclipurile și rapoartele din provincia bogată în petrol indicau că violențele nu au încetat. De asemenea, autoritățile au confirmat până acum că doi civili, Ghasem Khozeiri, în vârstă de 18 ani, și Mostafa Naimawi, în vârstă de 30 de ani, au fost împușcați vineri.

S-a folosit gaze lacrimogene împotriva cetățenilor

Totodată, au fost raportate sistări sporadice ale Internetului sau întreruperi în întreaga provincie de câteva zile. În ciuda restricțiilor de Internet, săptămâna trecută au apărut numeroase videoclipuri din mai multe locuri din Khuzestan, în multe dintre acestea fiind vizibil faptul că autoritățile au folosit gaze lacrimogene împotriva protestatarilor.

Khuzestanul, o provincie bogată în petrol ale cărei părți au fost temporar ocupate de irakianul Saddam Hussein după ce a invadat Iranul cu sprijinul din Occident, s-a confruntat cu probleme legate de apă încă de acum câteva decenii. Populația arabă sunnită s-a plâns de multă vreme că ar fi marginalizată de Iranul preponderent șiit. Anul acesta, însă, a fost deosebit de dificil pentru provincie, din cauza temperaturilor extrem de ridicate și a secetei care au cauzat întrerupteri de energie și epuizarea rezervelor de apă.

De cealaltă parte, oficialii recunosc că provincia a fost lovită puternic de secetă, dar susțin că grupurile separatiste sunt de vină pentru violență și acuză mass-media străină că încearcă să profite de situație pentru a se opune instituției teocratice, precizează AlJazeera.

Rusia vrea să țină Iranul sub sancțiunile Occidentului. Răzvan Munteanu: I-ar vulnerabiliza foarte mult

Analistul de politică externă Răzvan Munteanu a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre interesele pe care Federația Rusă le are pentru ca Iranul să rămână sub efectul sancțiunilor Occidentului:

„Iranul are o foarte mare problemă de ordin intern. Aici este vorba despre economia națională care s-a depreciat în mod constant, o inflație destul de mare, doar în 2020 economia Iranului a scăzut cu 5%, mai ales pentru o țară care deține cele mai mari zăcăminte de gaze naturale din regiune, bogată în petrol, cu acces la Golful Persic. Evident, e o țară cu o capacitate de dezvoltare financiară destul de mare, dar fiind supusă unui embargo, există o constrângere tot mai mare la nivelul societății. Spuneam în câteva articole că această țară, care cândva era un model al medicinei în orientul Mijlociu, în prezent, medicii stomatologi au ajuns să facă operații fără anestezie. Toate palierele sociale și economice sunt vulnerabile, ceea ce creează o tensiune la nivelul societății, lucru care s-a revăzut în ultimii ani, când Iran a schimbat cel puțin două guverne ca urmare a revoltelor de stradă.

Acest embargo impus de către Occident, în frunte cu SUA, acceptat și de Federația Rusă, pentru că Rusia are un interes foarte mare ca Iranul să nu iasă de sub acest embargo vreodată pentru că toate acele gaze ar putea să ajungă în Europa, vulnerabilizând la rândul lor Federația Rusă. Știm foarte bine de proiectul Nabucco despre care se vorbea cu mai bine de un deceniu în urmă, proiect care își propunea să aducă gaze din Iran în Europa pentru a securiza energetic Uniunea Europeană față de Federația Rusă

Chiar dacă un conservator a câștigat cursa prezidențială interesul Iranului e să iasă de sub acest embargo impus de Occident, să găsească un numitor comun, cel puțin pe termen scurt, pentru a avea o supapă economică. Este greu de crezut că Occidentul va face concesii majore către Iran, așa cum este și greu de crezut că Iranul va face concesii majore către Occident.“, a precizat, în cadrul emisiunii „Pe Plan Extern“, Răzvan Munteanu (citește AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel