Violențe în Belgia și Olanda. Fanii marocani au sărbătorit victoria de la Cupa Mondială prin incendierea mașinilor și atacarea poliției / video
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Suporterii Marocului au provocat violențe în orașele belgiene, după ce selecționata țării lor a învins echipa Belgiei la Cupa Mondială din Qatar.

Orașele belgiene Bruxelles și Anvers, dar și niște centre urbane din Olanda, au fost zguduite de revolte în masă după ce fanii Marocului au ieșit în stradă pentru a sărbători duminică victoria echipei lor cu 2-0 împotriva Belgiei la Cupa Mondială.

Deși Belgia este departe de Maroc, țara găzduiește peste 500.000 de oameni de origine marocană, iar mulți dintre ei susțin echipa națională a țării lor natale. Scenele de violență au fost distribuite rapid pe rețelele de socializare, fanii echipei naționale a Marocului arzând vehicule, jefuind magazine și chiar atacând o secție de poliție.

Forțele de ordine a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa fanii în urma victoriei, dar revoltele au continuat până seara, ducând la incendierea mai multor vehicule.

Victoria Marocului a fost privită ca o surpriză majoră și puțini credeau că echipa este capabilă să învingă Belgia.

Mai mulți marocani violenți au fost reținuți de autoritățile de la Bruxelles, care au desfășurat tunuri cu apă și au tras gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimile, în timp ce opt au fost arestați în orașul-port Anvers.

De peste graniță, în Țările de Jos, vehicule au fost incendiate în Amsterdam, iar un grup de aproximativ 500 de oameni au atacat poliția din Rotterdam cu sticle și artificii iar doi ofițeri au fost răniți. Poliția olandeză a dispersat mulțimile și în Haga și Utrecht, potrivit mesajelor pe Twitter ale forțelor naționale de poliție olandeze.

„Unul a suferit leziuni la nivelul urechii, iar celălalt a fost lovit la cap”, a declarat un purtător de cuvânt al poliției din Rotterdam.

Primarul Bruxelles-ului, Philippe Close, a declarat: „Condamn în termeni cei mai fermi incidentele din această după-amiază”.

„Poliția a intervenit deja ferm. Prin urmare, vin cu sfatul ca suporterii dă nu vină centrul orașului. Poliția face tot posibilul pentru a menține ordinea publică. Am ordonat poliției să îi aresteze pe cei care fac probleme”, a mai spus el.

Într-un clip postat pe Twitter, fanii marocani pot fi văzuți când atacă ambulanțele la Bruxelles. În același clip postat, pot fi văzuți indivizi atacând o dubă de poliție cu diverse proiectile.

Un individ din Bruxelles a fost grav rănit după ce a fost lovit în față cu o piatră.

Claire Martens, președintele partidului VVD din Amsterdam, a declarat: „Acesta nu a fost o petrecere. Nu putem accepta asta. De ce au intervenit [autoritățile] atât de târziu? Cum vom preveni asta săptămâna viitoare?”

Belgia, o țară cu numai 11,5 milioane de locuitori, are una dintre cele mai mari populații de musulmani din toată Europa în raport cu dimensiunea populației sale, iar marocanii reprezintă o mare parte din această populație, scrie RMX.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel