Data publicării:

Vîntu a trimis la CEDO interceptările publicate în campania electorală din 2009

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp

Sorin Ovidiu Vîntu a făcut o plângere la CEDO și solitică 1 milion de euro despăgubiri, pentru folosirea interceptărilor sale ca armă politică în campania electorală din 2009. Stenogramele au ajuns la CEDO.

Plângerea a fost depusă săptămâna trecută şi se bazează pe dubla calitate a omului de afaceri: aceea de condamnat definitiv şi de patron de trust de presă.

Omul de afaceri a reclamat la CEDO încălcarea dreptului său şi al angajaţilor din trustul Realitatea – Caţavencu de a avea opinii politice în legătură cu preşedintele Traian Băsescu. Avocaţii lui SOV reclamă divulgarea surselor jurnalistice într-un dosar penal şi folosirea informaţiilor de către preşedintele în exerciţiu în campania electorală.

Citește și: A fost o eroare vizita la Vîntu din 2009, regretă Geoană

 

Un alt capăt al plângerii către CEDO se referă la condamnarea sa definitivă de către un complet al ÎCCJ condus de procurorul care l-a cercetat şi trimis în judecată – Horia Şelaru, fost consilier al Laurei Codruţa Kovesi.

Interceptările vor fi analizate de judecătorii europeni din perspectiva încălcării dreptului la liberă exprimare şi a altor cinci reglementări naţionale.

„Subiectul conversaţiilor – eventuale alianţe politice ale partidelor aflate la guvernare sau în opoziţie, cu scopul câştigării alegerilor, interlocutorii intrând în posesia informaţiilor datorită acreditării lor pe lângă birourile de presă ale partidelor politice ori din surse jurnalistice care nu trebuiau divulgate în cadrul unui dosar penal al cărui obiect nu avea nicio legătură cu aceste discuţii.

Prin modalitatea de interceptare, redare şi ataşare într-un dosar penal, care ulterior a devenit public, a unor convorbiri telefonice ce conţineau exclusiv informaţii şi opinii politice, obţinute din surse jurnalistice în plin proces electoral pentru prezidenţiale, interceptări efectuate între primul tur de scrutin (noiembrie 2009) şi al doilea tur (decembrie 2009) care au fost folosite ca armă politică în campania electorală ce se desfăşura la acea dată, apreciem că Statul Român a încălcat art 10 al Convenţiei, art 19 din Declaraţie Universală a Drepturilor Omului, art 30 din Constituţia României, art 6 din Codul Deontologic al Ziaristului şi art 7 din Legea Audiovizualului”, se arată în plângerea către CEDO, conform sursazilei.ro.

Potrivit vechiului Cod de Procedură penală, Parchetul ar fi fost obligat să arhiveze, în plic sigilat, cu asigurarea confidenţialităţii, toate interceptările care nu aveau legătură cu cauza, mai arată sursa citată.

Vezi și: Sorin Ovidiu Vîntu, condamnat la 6 ani și 2 luni de închisoare în Dosarul Petromservice

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel