Vinovații accidentului minier de la Petrila, condamnați la închisoare cu executare
Data publicării:
Autor: Covrig Roxana
WhatsApp

Foștii șefi de la Mina Petrila au fost condamnați la  închisoare cu executare, de către judecătorii de la Tribunalul Gorj, după ce 13 mineri au fost uciși și alți 14 răniți în urma a două explozii succesive care au avut loc în noiembrie, 2008. 

Magistraţii au decis ca fostul director al EM Petrila, Aurelian Necula, şi adjuncţii săi, Gheorghe Roşu şi Dan Ştefan Ungur, să-şi petreacă următorii ani după gratii. Dacă şeful Exploatării miniere a primit şase ani şi jumătate de închisoare, adjuncţii au fost condamnaţi la patru ani de închisoare.

La interval de câteva ore, în noiembrie 2008, în subteranul minei Petrila s-au produs, două explozii devastatoare. Prima explozie s-a soldat cu opt morţi, iar în cea de-a doua şi-au pierdut viaţa alți cinci, care au intrat să recupereze victimele primei explozii, potrivit Jurnalul Național. Procurorii au descoperit că cinci persoane sunt vinovate de tragedia produsă, însă două dintre ele şi-au pierdut viaţa în accidentul de muncă.

Anchetatorii au stabilit că minerii de la Petrila au fost trimişi la moarte sigură. Directorul Aurelian Necula şi inginerul şef securitate minieră, Gheorghe Roşu,  dar şi şeful staţiei de salvare minieră a EM Petrila, Dan Ştefan Ungur, știau ce pericole există în subteranul minei şi, cu toate acestea, au dispus să se intre în mină. Toţi trei au fost condamnaţi pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi pentru infracţiuni privind nerespectarea măsurilor de protecţie a muncii. Sentinţa nu este definitivă. Condamnaţii şi rudele victimelor au posibilitatea de a înainta recurs la Curtea de Apel din Craiova.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel